Malinari odblokirali saobraćaj

Magistralni pravac Arilje-Ivanjica, u selu Latvica, gde su se okupili malinari nezadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom malina, odblokiran je.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2011.

16:14

Default images

Do normalizacije saobraćaja u ovom delu Srbije došlo je tek nakon intervencije policije.

Udruženje proizvođača maline “Vilamet” imalo je nameru da juče održi samo protest upozorenja, međutim, kako oni tvrde, narod se spontano okupio i odlučio da počne blokadu puteva i hladnjača, ali ne samo u ariljskom, već i ivanjičkom kraju.

Gotovo 24 sata magistralni pravac Arilje-Ivanjica bio je blokiran od proizvođača maline, koji su nezadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom za ovo voće.

“Sve je otišlo gore, prošle godine bilo 35 dinara, a ove godine 70. A malinu sam dao lani, 165 dinara, a ove godine mi plaćaju 50-60 dinara, ko slijepcu i ne beremo.”

“Mislim, ljudi su složni ovde i dosledni dogovora da neće niko predavati malinu i oni ne moraju da je otkupljuju. Bolje da propadne sezona, nego da još više propadamo sa ovom otkupnom cenom”, kažu nezadovoljni malinari.

Osim blokade saobraćaja, proizvođači maline su obustavili i rad nekoliko hladnjača u ariljskom kraju. Boris Obradović, jedan od prerađivača, član Udruženja ariljskih privrednika, kaže da je otkupna cena u valjevskom kraju još niža i iznosi 70 dinara po kilogramu.

“Cena od dva i po evra je prouzrokovala veliku sadnju maline u Srbiji i uopšte po svetu. Došlo je do hiperprodukcije, tako da cene na svetskom tržištu su niske, kao što cene paradajza, jagode, padaju, rastu, u zavisnosti od ponude i tražnje, što je jedna opšta pijaca. Arilje proizvodi svega oko 25 % srpske proizvodnje maline. Da li sa 25 % proizvodnje mi možemo da utičemo na cenu? Mislim da je to nerealno i teško očekivati”, kaže Boris Obradović, član Opšteg udruženja ariljskih preduzetnika.

Iako proizvođači maline smatraju da je ovogodišnja otkupna cena najniža u istoriji, smatraju da je do protesta trebalo da dođe ranije. Takav stav deli i Milija Poledica, koji pored 35 radnika, redovnom predajom maline treba da plati i sve druge troškove.

“Mi smo dovedeni u nezavidni položaj, stvarno da nema dalje. Znači štrajk je u redu, pozdravljamo sve, ali mora neko i da razume i nas, da smo mi zadužili to, ja sam uzeo đubre, ja sam uzeo za asfalt, radim neki put tamo, uzeo sam pet hiljada evra, ja to moram da vratim ljudima. Bilo bi najgore da ostanem dužan, a da ne mogu da predam robu”, kaže proizvođač maline Milija Poledica.

Policija je odblokirala magistralni pravac Arilje-Ivanjica, ali dok proizvođači najavljuju da će se i dalje boriti za veću cenu, hladnjačari najavljuju obustavu otkupa ukoliko budu nastavljene blokade. Osim toga, tužiće i državu zbog pričinjene štete u poslovanju. Propast sezone imala bi nesagledive posledice po privredu Arilja, čiji je strateški proizvod malina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: