Homen: Imunitet "u proceduri"

Zakonski okvir imuniteta poslanika, članova Vlade Srbije, sudija Ustavnog suda, kao i sudija i tužilaca, već je u "proceduri", poručuju iz Ministarstva pravde.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

08:34

Default images

Državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen izjavio je da je oformljena je radna grupa za izmenu Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.

"Imunitet, Ustavom predviđena kategorija, treba da postoji kao i svuda u svetu i ne sme biti predmet zloupotrebe" rekao je on za Blic.

Homen je dodaoa da je "realnost drugačija, jer u Srbiji je potpuno normalna pojava da se pojedinci pozivaju na imunitet i za klasična krivična dela, čime se obezbeđuje zaštita od krivičnog gonjenja".

Homen je poručio da je nužno da ministri i poslanici imaju status kao i svi drugi građani kada je reč o odgovornosti za klasična krivična dela.

Ustavom predviđen imunitet državnih funkcionera podrazumeva da narodni poslanik ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje i glasanje.

Eksperti EU na poslednjem sastanku sa predstavnicima državnih organa preporučili su i preispitivanje zakonskog okvira imuniteta državnih funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: