Čanak: Imovina, novac i policija

Spremni smo da sa Beogradom razgovaramo o vraćanju Vojvodini imovine koja joj je 1988. oduzeta, poput puteva, železnice i elektroprivrede, kaže Nenad Čanak.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

20:48

Default images

Čanak u intervjuu za "Danas" poručuje i da neće odustati od zahteva za formiranje pokrajinske policije, kao i da bi Vojvodina trebalo da ima efikasnu izvršnu vlast.

"Aktivno ćemo učestvovati u pisanju zakona o imovini i finansiranju Pokrajine i lokalnih samouprava, koji su neophodni i za Vojvodinu i za evropsku perspektivu Srbije", kaže lider LSV.

Čanak je rekao da ga u tom smislu raduju najnoviji stavovi republičkog premijera Mirka Cvetkovića.

"Konkretno, za Vojvodinu su značajna tri zakona - zakon o imovini Vojvodine, zakon o imovini lokalne samouprave i zakon o finansiranju AP Vojvodine. To su zakoni na kojima insistiramo, ali najvažnije je vraćanje sve imovine koja je Vojvodini oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine, uključujući i puteve, železnice, do elektroprivrede i lutrije. Rekao sam da smo spremni da razgovaramo o našim stavovima, ali nismo spremni da od njih odustanemo, kao i da ćemo aktivno učestvovati u pisanju ovih zakona koji su dobri i za Vojvodinu, ali i za evropsku perspektivu Srbije", rekao je on.

"Mislim da se aktuelna pokrajinska administracija vrlo stidljivo ponaša u odnosu na interese Vojvodine, i sto puta se osigura da će, kad treba da se povuče jedan i najmanji potez, to biti odobreno od strane Beograda. Ne vidim tu neki zaokret iz Beograda. Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je već odavno trebalo da postoji i Liga na to godinama ukazuje", rekao je Čanak.

Na pitanje da prokomentariše stav ministra Dačića da nema pravnog osnova za formiranje policijske uprave za Vojvodinu, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je odgovorio da su pravni eksperti koje je on konsultovao dali potpuno suprotno mišljenje.

"Moramo videti na osnovu čega Dačić zaključuje da nema uslova, pa da vidimo šta je najbolje za građane Vojvodine. Mislim da ovakva organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova ne doprinosi efikasnosti rada MUP-a na teritoriji Vojvodine, što se vidi i u stopi kriminala, zatim u sporosti u donošenju kadrovskih rešenja na teritoriji Vojvodine, kao i u nizu tinjajućih pitanja koje će prilikom prvog burnijeg perioda u Vojvodini esklairati. To ne treba tako raditi, treba ići eventualnim problemima u susret", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: