Al Kaida zauzela grad u Jemenu?

Islamski ekstremisti zauzeli su fabriku oružja, stratešku planinu i obližnji grad u južnoj jemenskoj provinciji Abjan, tvrde jemenski bezbednosni zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2011.

20:21

Default images

Jemen već skoro dva meseca potresaju masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Zbog politički nerešene situacije bezbednost slabi širom zemlje. SAD, glavni saveznik Saleha u borbi protiv Al Kaide, zabrinute su situacije u toj zemlji.

Jemenska vojska sukobila se danas sa borcima za koji se veruje da su članovi Al Kaide koji su uspeli da zauzmu mesto Džar, u južnoj provinciji Abjan, inače uporište ekstremističke mreže, rekao jedan zvaničnik bezbednosnih snaga.

U Džaru više nema lokalnih vlasti, a borci Al Kaide zauzeli su javne zgrade, uključujući i regionalni radio i kasarnu koja se nalazi pored jedne planine na izlazu iz grada.

U mesti Batige, udalenom 10 kilometara oko 30 članova Al Kaide su upale u fabriku municije.

Ranije danas šest jemenskih vojnika ubijeno a četvoro je povređeno u Maribu, na istoku jemenske prestoncice Sane u napadu koji se pripisuje pripadnicima islamske terorističke organizacije Al Kaide.

Veruje se da je napad predvodiio jedan od vođa lokalne Al Kaide.

Jemenski predsednih Ali Abdulah Saleh, na vlasti 32 godine, rekao je da nije sklon da se održava na vlasti po svaku cenu, ali želi da se steknu uslovi za mirnu predaju vlasti.

Američki ministar odbrane Robert Gejts izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Jemenu.

"Najagresivniji ogranak Al Kaide deluje iz Jemena", rekao je Gejts za američku televiziju.

"Mi smo puno sarađivali u kontraterorizmu s predsednikom Salehom i jemenskim bezbednosnim snagama, pa ako padne vlada ili je zameni vlada koja je znatno slabija, mislim da ćemo se suočiti sa dodatnim problemima u Jemenu", dodao je američki ministar odbrane.

Masovni protesti u Jemenu počeli su krajem januara, a osnovni zahtevi demonstranata su više političkih sloboda i ostavka predsednika Saleha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: