Nedelja, 20.03.2011.

16:13

Završena prva faza udara na Libiju

Zapadna vojna koalicija obustavila vazdušne udare na Libiju. Za Pentagon prva faza završena uspešno, uspostavljanjem vazdušne blokade.

Izvor: B92

Default images

Zapadna vojna koalicija obustavila je vazdušne udare na Libiju, posle jutrošnjih akcija američkih aviona na ciljeve u toj zemlji.

U udarima učestvovala su i tri "nevidljiva" bombardera B-2 koja su bacila 40 bombi na važnu libijsku vazdušnu bazu. Prema oceni američke komande prva faza vojne intervencije je uspešna.

Sa druge strane, libijski lider Moamer Gadafi poručio je danas Zapadu da ga čeka dug rat i da će Sredozemlje postati bojno polje.

Prva faza akcije “Odisejeva zora” je "uspešna", vazdušni prostor iznad Libije zatvoren, tim rečima je šef američkog generalštaba Majkl Malen opisao početak intervencije protiv Gadafijevog režima.

Zaustavljeno je napredovanje snaga lojalnih režimu ka Bengaziju, uporištu pobunjenika. Vazdušna akcija snaga međunaordne koalcije jutros trajala je oko dva sata.

Iz komande američke vojske za Afriku, ciljeve u Libiji jutros je napalo ukupno je 19 američkih aviona, uključujući tri takozvana nevidljiova bombardera B-2.

Intervencija je počela juče akcijom francuskih aviona i ispaljivanjem 112 krstarećih raketa na 20 ciljeva sa američkih i britanskih brodova i podmornica.

Cilj nije svrgavanje Gadafija, niti okupacija Libije

Načelnik generalštaba američke vojske naglasio je da i pored intervencija postoji mogućnost da Gadafi ostane na vlasti, jer cilj vojne operacije nije svrgavanje libijskog vođe sa vlasti. To je potvrdio i njihova koalicioni partner, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg.

"Veoma je jasno da ne sme biti okupacije nijednog dela Libije. Mi želimo da Libijci sami odluče o svojoj budućnosti, a verujem da većina građana u Libiji ne može da zamisli budućnost svoje zemlje sa Gadafijem na vlasti", ocenio je Hejg.

Spaljeni tenkovi, artiljerija, vojne i civilne žrtve

A prema izjavama očevidaca, u američkim vazdušnim udarima zapadno od Bengazija, uništeno je na desetine vozila Gadafijevih snaga.

Kako se navodi, u oblasti koja je bombardovana, vide se spaljeni tenkovi, artiljerija, kao i leševi vojnika.
Vidljive posledice sukoba u Bengaziju (Beta)
Prema podacima libijske državne televizije, 64 osobe su poginule u napadima, a 150 ih je ranjeno. Koalcija međutim tvrdi da nije dobila izveštaje o civlnim žrtvama.

A prema bolničkim izvorima u Bengaziju, u noći između petak i subote u akcijama Gadafijevih trupa, stradalo je 90 ljudi.

Ambasada Srbije u Libiji je u stalnom kontaktu sa našim građanima u toj zemlji i nema podataka da je bilo ko od njih ugrožen i koliko nam je poznato, za sada su svi dobro i normalno rade. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

U današnjoj izjavi za libijsku državnu televiziju, Gadafi je izjavio da neće popustiti u akciji protiv pobunjenika i da će naoružati sve Libijce kako bi se borili protiv izdajnika.

On je zapadnoj koaliciji obećao dug rat, a akciju koaliciionih snaga nazvao je kolonijalnom krstaškom agresijom, koja može da pokrene još jedan veliki krstaški rat.

Specijalna emisija B92 o Libiji

TV B92 priprema specijalnu emisiju posvećenu vojnoj intervenciji u Libiji, koja će biti emitovana u ponedeljak u 20 časova.

Koliko može da traje intervencije zapadnih zemalja i kakve mogu biti posledice, govoriće Dušan Simeonović, bivši ambasadorom Srbije u Libiji, Goran Radosavljević Gurij, nekadašnji komandant Žandarmerije i Zoran Dragišić iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Emisiju vodi novinarka TV B92 Tanja Aleksić.


Najnovije događaje na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: