Libija proglasila prekid vatre

Libija je danas proglasila prekid vatre i obustavu svih vojnih operacija, rekao je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa. Nema primirja, tvrdi opozicija.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

14:40

Default images

Kako javljaju svetske agencije, Kusa je kazao da će prekid vatre "vratiti bezbednost u zemlju" i osigurati sigurnost za sve Libijce.

Kusa je takođe kritikovao odobrenje međunarodne vojne akcije, ocenivši da je to kršenje suvereniteta Libije.

Savet bezbednosti UN usvojio je noćas rezoluciju o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom. Savet je uz to odobrio "sve neophodne mere" za zaštitu civila od napada snaga lojalnih režimu Moamera Gadafija.

Opozicija: Napadi se nastavljaju

Pobunjenici protiv libijskog režima tvrde da se prekid vatre, koji su najavile vlasti, ne sprovodi i da snage lojalne vođi Moameru Gadafiju i dalje napadaju ključne gradove na istoku i zapadu zemlje.

Portparol opozicionaog Nacionalnog saveta, sa sedištem u Bengaziju, Mustafa Gerijani, međutim, rekao je da "primirja nema".

On je kazao da snage lojalne režimu napadaju istočne gradove Adžedabju i Misuratu, poslednja uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.

Zapadne zemlje pokušavaju da spreče dalje napade libijskih snaga na uporišta pobunjenika, a u tom cilju je i usvojena rezolucija kojom se zatvara vazdušna zona Libije i otvara mogućnost vazdušnog napada na tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: