Sreda, 16.03.2011.

21:43

Ljimaj se predao policiji Euleksa

Policija Euleksa uhapsila je Fatmira Ljimaja, bivšeg komandanta OVK, zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka 1998. tokom sukoba na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Default images

Bivši ministar saobraćaja i trenutno zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova se predao policajcima Euleksa u svojoj kući u Čaglavici.

Prema nezvaničnim izvorima, Ljimaj, koji je za vreme sukoba na Kosovu komandovao jednom brigadom Oslobodilačke vojske Kosova, najpre je odveden u sud.

U izjavi medijima na izlasku iz kuće, Ljimaj je rekao da je ponosan učešćem u ratu i nakon njega u izgradnji Kosova.

Tokom sukoba na Kosovu, Ljimaj je komandovao brigadom OVK pod nazivom “Kumanova”. Ljimaj je pod sumnjom za ratne zločine uhapšen pre više godina i sudilo mu se u Haškom tribunalu, gde je oslobođen krivice. U grupi osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu o kojoj Euleks vodi istragu je i bivši ministar transporta i telekomunikacije Kosova Fatmir Ljimaj, javila je prištinska televizija Kohavision.

Prema navodima medija, Ljimaj je zajedno sa grupom od devet bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova optužen za ratne zločine u selu Klečka u opštini Mališevo. Haški tribunal je ranije oslobodio Ljimaja optužbe za ratne zločine u selu Lapušnik u opštini Glogovac

Policija Euleksa uhapsila je devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu 1999, među kojima i regionalnog komandira policije Nedžmija Krasnićija. Pored hapšenja je izvršeno i nekoliko pretresa.

Tužilaštvo pozdravlja napore Euleksa

Tužilaštvo za ratne zločine pozdravlja napore Euleksa da istraži navode o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima i nealbancima na Kosovu. Najnovija akcija je rezultat dobre saradnje Euleksa i tužilaca iz Beograda koji već tri godine vode istragu o događajima u dva logora OVK, u kojima je komandovao Fatmir Limaj.

Kako je objašnjeno za B92, iako je Limaj oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom, domaće tužilaštvo za ratne zločine dobilo je dozvolu suda da i samo vodi istragu o logoru Klečka i još jednom lokalitetu, za koji se veruje da je bio mesto zločina.

Istragom je obuhvaćeno oko 30 osoba, kažu u Tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

16 h

Podeli: