Pobunjenici beže iz Ras Lanufa

Posle višečasovnog intenzivnog bombardovanja naftne luke Ras Lanuf, pobunjenici vozilima napuštaju grad koji su kontrolisali od petka. NATO spreman na akciju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.03.2011.

19:31

Default images

NATO je počeo celodnevni nadzor vazdušnog prostora nad Libijom, a članice Evropske unije na samitu pooštrile su sankcije toj zemlji.

U međuvremenu, Francuska je prva zemlja koja je priznala pobunjenički Nacionalni libijski savet, kao legitimnu vladu te zemlje.

Snage lojalne Gadafiju ponovo kontrolišu luku Ras Lanuf na istoku zemlje. Pobunjenici su počeli da napuštaju grad kada su režimske jedinice raketama iz vazduha zasule luku.

"Gadafi nas bombarduje avionima, razumete ima ogromno oružje, a mi nemamo ništa. Gde su svi? Treba nam pomoć“, kaže Ahmen Fetala al Muzeini, dvadesettrogodišnji pobunjenik.

"Želimo da Međunarodna uvede zabranu letenja. Moraju to odmah da urade", kaže Hasan Faraš Šarif, takođe pobunjenik.

Najmanje četiri rakete "kaćuša" pale su u centar Ras Lanufa, kod bolnice i džamije.

Gadafi je poslao izaslanike u Egipat, Grčku i Portugal, a istovremeno predstavnici Francuske, koja je priznala pobunjeničku vlast, stigli su na istok Libije.

Situacija u Libiji danas je tema dva sastanka -samita ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu. Lideri Evropske unije uveli su oštrije sankcije, kojima su obuhvaćene Centralna banka i jedan fond koji upravlja libijskim prihodima od nafte. Evropske zemlje su 1. marta zabranile prodaju oružja i opreme koja bi mogla da posluži za represiju, zabranile su i izdavanje viza i zamrzle imovinu Gadafija, njegove porodice i zvaničnika njegovog režima.

Borbe se vode oko Zavija, pritvoreni novinari

Prema izveštajima očevidaca, borbe se vode i oko grada Zavija nedaleko od Tripolija. Stranim izveštačima zabranjen je ulaz u grad, a Gadafijevi vojnici su na jednom kontrolnom punktu 10 kilometrara od Zavije pritvorili trojicu novinara BBC-ja. U pritvoru su zadržani 21 sat, bili su podvrgnuti psihičkom i fizičkom maltretiranju, a zatim su pušteni.

"Ne mogu ni da opišem koliko je bilo loše. Većina pritvoreniih imala je kapuljače preko glave i lisice na rukama koje su bile jako stegnute. Njihove ruke su bile otečene, rebra polomljena. Bili su u agoniiji. Vrištali su“, kaže Goktej Koraltan, kamerman.

„U ćeliji je bilo 10 do 12 zatvorenika. Neki ljudi su mi rekli da su optuženi da se bore protiv Gadafijevih snaga. Četvorica su bila u veoma lošem stanju, videlo se na njihovim licima i telima da su bili mučeni. Čim smo izašli iz auta, jedan vojnik me je udario kalašnjikovim u leđa. Pao sam na zemlju. Onda su mi rekli da stavim ruke na leđa i čuo sam kako repetiraju puške“, kaže Feras Kilani, BBC-jev dopisnik.

NATO spreman na akciju

NATO je spreman da stupi u akciju u Libiji ako za to dobije mandat, izjavio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

"Vremena je sve manje... NATO se već danima konsultuje sa međunarodnim i regionalnim organizacijama i prati razvoj događaja, koji se odvijaju velikom brzinom", rekao je Rasmusen otvarajući u Briselu dvodnevni sastanak ministara odbrane Alijanse o Libiji.

Rasmusen je, međutim, upozorio na to da tri uslova moraju biti ispunjena pre bilo kakve akcije: "Ako se pokaže da zaista postoji potreba, ako su jasno ispunjeni pravni uslovi i ako postoji čvrsta podrška regiona, bićemo spremni da pružimo pomoć", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: