Demonstracije i u Alžiru

U Alžiru došlo do sukoba policije i demonstranata koji zahtevaju demokratske promene u zemlji. Uhapšeno više od 400 osoba.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2011.

12:56

Default images

Uprkos zvaničnoj zabrani, u centru Alžira okupilo se više hiljada ljudi zahtevajući demokratske reforme.

Jake policijske snage pokušale su da spreče okupljanje, tako da je došlo do sukoba sa demonstrantima. Policija je uhapsila više od 400 ljudi.

Želja i zahtev za demokratskim reformama, ali i protivljenje policijskoj državi okupili su na trgu 1. maj, u blizini centra Alžira, nekoliko hiljada demonstranata.

Organizatori protesta, koji tvrde da su ih, delimično, inspirisali nedavni događaji u Egiptu i Tunisu, kažu da je policija mnoge sprečila da dođu na protest.

Na Trgu Kenedi, koji se nalazi na oko tri kilometra od centra Alžira, bilo je više policije nego demonstranata.

Ovaj skup nije dobio zvanično odobrenje da se održi ni kao protestni marš za reforme, ali u Alžiru su od 1992. godine demonstracije i inače zabranjene, jer je od tada na snazi vanredno stanje.

"Predali smo zahtev da održimo mirnu šetnju, ali su vlasti odbile naš zahtev”, kaže predsednik Alžirske lige za ljudska prava Mustafa Bukaki.

“Narod Alžira je ipak odlučio da danas izađe na trg, ali kao što vidite, ovo je pravo lice alžirske vlade koja je zabranila šetnju i odbila da dozvoli narodu da održi mirnu protestnu šetnju. Ovde mirno tražimo novi politički sistem u Alžiru”, poručuje on.

Današnji protestni marš je organizovao Nacionalni koordinacioni centar za demokratske promene, koalicija organizacija za građansko društvo, malih sindikata i nekih opozicionih partija.

Protest nisu podržali vodeći alžirski sindikati, niti najveće opozicione stranke - Front socijalističkih snaga i islamističke partije koje su zabranjene početkom 90-ih godina, ali i dalje imaju izvestan uticaj u zemlji.

Nedaleko od mesta protesta, održan je mali kontramiting, na kome su okupljeni uzvikivali: "Želimo mir, a ne haos!" i "Alžir nije Egipat".

Inače, tenzije u Alžiru traju od petodnevnih protesta održanih u januaru, a zbog visokih cena hrane u zemlji koja, iako bogata energentima, ipak ima veliku stopu nezaposlenosti i siromaštva.

Videvši šta se dešava u Tunisu, a potom i u Egiptu, vlada je obećala da će smanjti cenu šećera i ulja i da će u bliskoj budućnosti ukinuti vanredno stanje, ali da neće dozvoliti demonstracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: