Antić: Čiplić treba da se smeni

Bivši pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić kaže da ne zna zašto, nakon tri ostavke u Ministarstvu i svih kritika, ministar nije smenjen.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

13:05

Default images

On je ponovio da je nedavno podneo ostavku na funkciju pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava zbog neprofesionalnog rada ministra.

Gostujući u Kažiprstu B92, Antić je ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića optužio za neprofesionalnost, nerad, nepotizam i nesavesno rukovođenje finansijama ministarstva.

Antić je rekao da nije želeo da bude "simboličan Rom" u tom ministarstvu i na taj način stvara privid unapređivanja prava manjina i da je odlukom ministra usvojen pravilnik kojim se ukida sektor za nacionalne manjine u ministarstvu. On je naveo da je dobio zadatak od potpredsednika Vlade Božidara Đelića, koji rukovodi savetom za unapređenje položaja Roma, da pripremi izveštaj o implementaciji akcionog plana, ali da je od informacija u Ministarstvu dobio samo jednu "o edukaciji Roma korišćenjem solarne energije."

Antić je rekao da je učestvovao u izradi plana budžeta za nacionalne savete za 2010. i planirao sredstva za rad novih nacionalnih saveta - aškalijskog, slovenačkog, češkog i albanskog, što znači da je budžet povećan i da je bio poseban za izbore za nacionalne savete.

Međutim, ministar je odlučio da potroši sva sredstva za izbore koja su bila pripremljena, a ona koja su bila namenjena za rad novih nacionalnih saveta utrošio je za postizborne aktivnosti samog ministarstva, informisanja nacionalnih manjina, rekao je Antić.

Posledica je da su svi nacionalni saveti imali umanjen budžet i došlo je do linearnog smanjivanja budžeta svih nacionalnih saveta kako bi se namirile potrebe novih nacionalnih saveta, dodao je Antić.

Na pitanje zašto nije podržao bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marka Karadžića, koji je podneo ostavku, Antić je odgovorio da tada nije javno reagovao, jer je bio angažovan kao pomoćnik ministra i profesionalac i da je čekao da se ministar negativno oceni i smeni i da bi to trebalo da uradi DS.

Antić je rekao da je ugroženo ministarstvo i da je u pitanju njegov opstanak, izrazivši nadu da neprofesionalan rad neće imati za posledicu gašenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: