Četvrtak, 13.01.2011.

17:36

Bez konsultacija o akcizama

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da nije bila konsultovana o promenama Zakona o akcizama i najavila da će svoje mišljenje dostaviti nadležnima.

Izvor: Beta

Default images

Komisija je saopštila da će dostaviti javnosti rezultate analize tržišta, uvoza, prerade, veleprodaje i maloprodaje nafte i derivata nafte, izvršene tokom 2010.

"Ukoliko analiza ukaže na postojanje povreda konkurencije..., Komisija će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve potrebne mere", kaže se u saopštenju.

U Srbiji su od 1. januara povećane akcize na gorivo. Akciza na litar benzina "evropremijum" je povećana za 4,8 dinara, za litar "evrodizela" za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin "BMB 95" akciza je skuplja za 30 para.

Zbog povećanja akciza gorivo je poskupelo, iako se očekivalo da će pojeftiniti posle liberalizacije tržita 1. januara.

Zato pojedini trgovci i analitičari ocenjuju da je država povećanjem akciza, osim punjenja budžeta, zaštitila monopolski položaj Naftne industrije Srbije, koja jedina u Srbiji ima rafineriju za preradu nafte.

Srbija je 1. januara ove godine uvela slobodan uvoz i slobodno formiranje cene derivata nafte, a NIS je povećao cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: