Nemačka: Zatvoreno 4.700 farmi

U hrani za uzgajanje životinja otkrivena otrovna supstanca dioksin, u Nemačkoj u sedam dana zatvoreno više od 4.700 farmi stoke i peradi.

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

18:46

Default images

Skandal sa zatrovanom stočnom hranom u Nemačkoj već danima okupira tamošnju javnost.

Iako vlasti upozoravaju da količine kojih ima u mesu i jajima nisu rizične za čoveka i da su farme zatvorene iz predostrožnosti, Južna Koreja je prva rešila da zabrani uvoz svinjskog i pilećeg mesa iz Nemačke.

Od 4.700 farmi, koliko je u Nemačkoj zatvoreno za sedam dana, zbog zatrovane stočne hrane, većina su farme svinja u pokrajini Donja Saksonija.

Da afera neće ostati samo nemački problem, pokazuju i podaci prema kojima su proizvodi sa otrovnim dioksinom stigli na police prodavnica u Holandiji i Velikoj Britaniji.

"I Holanđani i Britanci moraju da sprovedu analize u skladu sa evropskim propisima. Što se tiče situacije u Nemačkoj, koliko smo obavešteni od svih zatvorenih farmi koje su koristile zagađenu stočnu hranu, 4.500 su iz Donje Saksonije. U Nemačkoj je u toku istraga koja treba da pokaže uzroke i posledice kontaminacije", kaže Frederik Vinsent, portparol evropskog komesara za zdravstvo.

31. decembra kompanija Harles i Jenč, proizvođač hrane za stoku, upozorila je lokalne vlasti,da analize pokazuju da je u pripremi tih proizvoda biljna mast zamenjena industrijskom, koja je nusprodukt u procesu pravljenja biodizela. Usledilo je zatvaranje hiljadu farmi i uveravanje da kontaminirana hrana neće stići do kupaca.

Četiri dana kasnije, međutim, nadležne službe su saopštile da je više od 100.000 jaja sa dioksinom ipak izvezeno u Holandiju. Strahuje se da je deo tih jaja stigao i u Veliku Britaniju gde je korišćen za proizvodnju majoneza i testenina.

Pre dva dana objavljeno je i da je otrovnom supstancom zagađeno više od 3.000 tona stočne hrane, kao i da je ona prodata na farmama u 16 nemačkih pokrajina.

Prema nekim izveštajima, povećana količina dioksina pronađena je u stočnoj hrani prvi put u martu prošle godine, ali ništa nije preduzeto.

Prvi udarac za nemačke izvoznike stiže iz Južne Koreje, koja je odmah blokirala uvoz svinjskog i pilećeg mesa iz Nemačke.

"Zaista me uznemirava kad čujem da ima nekih hemikalija u mesu iz Nemačke. Valjda naša vlada sve to kontroliše, nadam se da brinu za zdravlje svojih građana", kaže Min Jun Hong, stanovnik Južne Koreje.

Proizvođač stočne hrane "Harles i Jenč" koji se našao u središtu skandala tvrdi da je biljna mast slučajno pomešana sa industrijskom. Međutim, mediji podsećaju da su ostaci proizvodnje biodizela, koji se ne koriste za stočnu hranu, bili upakovani po propisima sa svim potrebnim uputstvima i naznakama.

Iako je dioksin zajednički naziv za 75 hemijskih supstanci, koje su kancerogene i nemački i britanski lekari kažu da je količina koja bi mogla da se nađe u jednom jajetu, kao posledica hranjenja živine zagađenom stočnom hranom, minimalna i da ne može da izazove rak.

Prema medijskim izveštajima, većina potrošača u Nemačkoj je u panici zato što se objavljuju netačne informacije i što se one iz dana u dan menjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: