"Kraj pretkrivičnom postupku o JSO"

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal završava pretkrivični postupak o pobuni nekadašnje JSO u novembru 2001. godine.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

00:00

Default images

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević je za "Politiku" rekao da tužilaštvo prikuplja podatke o atentatu na premijera Zorana Đinđića.

Tužilaštvo sakuplja sve dokaze koji nisu bili predmet pravnosnažno okončanog krivičnog postupka i uskoro će dati krivičnopravnu ocenu pobune JSO.

"Tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Srđa Popović i radi na razjašnjenju događaja od 11. novembra 2001. godine, u vezi sa samoinicijativnim izlaskom JSO iz njihove baze u Kuli i dolaskom u Beograd. Realno je očekivati da će tužilaštvo uskoro kroz svoju odluku dati krivičnopravnu ocenu ovog događaja", rekao je Radisavljević.

Na pitanje da li će u istrazi kao osumnjičene saslušati i osobe koje je u krivičnoj prijavi imenovao advokat Srđa Popović, a među kojima su i bivši premijer Vojislav Koštunica i načelnik KOS-a Aco Tomić, Radisavljević je kazao da će biti saslušani "svi oni koji o tom događaju nešto znaju".

"Da li će neko od njih imati i status osumnjičenog, znaće se kada tužilaštvo bude donelo odluku da li ima osnova za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage", rekao je on.

Radisavljević je izjavio da su, prema saznanjima tužilaštva, pojedine pripadnike "zemunskog klana" koji su posle atentata na premijera Đinđića bili u bekstvu čuvali ljudi iz kriminalnih krugova, bliski prijatelji i saradnici koji nisu učestvovali u samom atentatu.

"Protiv nekih od njih su već pokrenuti postupci zbog krivičnih dela koja su izvršili zajedno sa pripadnicima 'zemunskog klana'", kazao je tužilac.

Radisavljević je naveo da Miloš Simović i Sretko Kalinić mogu svojim izjavama doprineti utvrđivanju novih činjenica u vezi sa atentatom na Đinđića i drugim zločinima, ali da svi njihovi navodi moraju biti provereni i potvrđeni drugim dokazima.

"Činjenica je da oni za to imaju mogućnost i priliku jer Tužilaštvo za organizovani kriminal nesumnjivo želi da procesuira za sada nepoznate učinioce najtežih krivičnih dela", naveo je Radisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: