Izetbegović: Izvinjenje za žrtve

"Za svakog nevino ubijenog čoveka koga je ubila Armija BiH ja se izvinjavam“, rekao je novoizabrani član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2010.

11:07

Default images

On je u "Kažiprstu" B92 rekao da je svaka nevina žrtva jednaka i da se on izvinjava za "koliko god je pozvan“.

Izetbegović je dodao da je za institucionalno izvinjenje za žrtve tokom rata u BiH potreban "unutarbosanski kompromis“.

"Kada saberete sve žrtve Armije BiH za četiri godine rata to je manje nego što je žrtava bilo za sat vremena u Srebrenici“, rekao je Izetbegović.

On je ocenio da je u BiH nastavljena borba za pozicije između tri naroda posle Dejtona, ali da je "kako kažu, bolje sto godina pregovarati nego jednu godinu ratovati“.

"BiH ima četiri miliona stanovnika, nema razloga da ratujemo i da pravimo jedni drugima problema, osim ako smo balkanski tvrdoglavi“, rekao je Izetbegović dodavši da je raspad Jugoslavije i rat mogao biti izbegnut.

Odnosi Srbije i BiH bolji su posle usvajanja Deklarcije o Srebrenici i posete predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici, smatra novoizabrani član predsedništva i dodaje da treba nastaviti u smeru normalizacije i kao jedan od prvih koraka navodi uzajamne posete visokih zvaničnika Srbije i BiH.

Izetbegović je predložio da se potpiše zajednička deklaracija Srbije i BiH u kojoj bi se deklarativno dve države okrenule budućnosti.

"Da idemo u bolju budućnost, da želimo na bazi reciprociteta da gradimo bolju budućnost, na priznanju dve države, na priznanju naroda, da nećemo više rat, da smo komšije“, rekao je on. Izetbegović je rekao da će odnosi sa novoizabranim predsednikom RS Miloradom Dodikom biti uklađeni.

"Mi ćemo jedan drugom uzajamno prići i raditi zajedno. Dodik neće nastaviti da pravi krize u BiH iz interesa. Ako je u RS kriza, investitori neće dolaziti, a oni su potrebni. Sada je u RS sto maraka niža penzija nego u Federaciji", rekao je on.

Izetbegović je rekao da je potreban "unutarbosanski" kompromis za institucionalno izvinjenje za žrtve u BiH, ali da se "ne može biti Vili Brant ukoliko neko pokušava da nastavi Karadžićev projekat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: