Ponovo za sto krajem oktobra

Vlada priprema ekspertski tim i detaljnu platformu za pregovore sa Prištinom. Lakše teme će se prve razmatrati.

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

01:10

Default images

Ne zna se da li će "pokrovitelj" biti EU ili UN. Pregovori Beograda i Prištine započeće krajem oktobra.

Vlada Srbije naredne nedelje formiraće ekspertski tim koji će pripremiti detaljnu platformu za predstojeće razgovore, saznaju ”Novosti” u državnom vrhu.

Još se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će pregovori biti pod okriljem EU, UN, ili pod dvostrukom palicom.

Takođe, ni Rusija i SAD se nisu izjasnili da li će učestvovati u dijalogu.

Susret predsednika Borisa Tadića i šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, u četvrtak u Njujorku, predstavljao je neku vrstu uvertire za budući proces, ali na Ist Riveru nije dogovoreno mesto, datum i tačan dnevni red najavljenog dijaloga Srbije i kosovskih Albanaca.

Cilj je da se u narednih mesec dana, neprekidnim diplomatskim angažmanom na relaciji Brisel - Beograd - Priština - Vašington, temeljno pripremi novi ”istorijski susret”.

Šefica diplomatije EU bi, posle serije susreta sa svim bitnijim igračima u procesu rešavanja kosovske krize na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, sledeće nedelje trebalo da održi i ključni sastanak sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, posle koga će biti jasnija uloga Vašingtona u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe, Eštonova u narednim danima sa evropskim partnerima treba da usaglasi jedinstven pristup budućem dijalogu, da sastavi briselski ekspertskii tim i spisak tema koji neće da odbije nijedna strana.

Diplomatski izvori za početak najavljuju ”lake teme”, koje ne bi preterano raspirivale strasti, poput odmrzavanja CEFTA sporazuma, transporta, energetike, prometa robe preko administrativno-granične linije, regionalne saradnje, ali i potrage za nestalim osobama.

U Briselu očekuju da dijalog počne na nižem, ekspertskom nivou, a da se, kako vreme bude odmicalo i klima poboljšavala, sve završi ”na vrhu”. Evropske želje su da tada, kada se pripremi teren, za isti sto sednu predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Kosova Hašim Tači.

Eštonova se i u petak založila za što skoriji početak dijaloga Beograda i Prištine:

"Pregovori treba da budu usredsređeni na unapređenje saradnje i poboljšanje života ljudi. Biću u direktnom kontaktu sa predsednikom Tadićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ali je na Beogradu i Prištini da odluče ko će predsedavati pregovorima. Moguće je naravno da se o različitim pitanjima razgovara na različitim nivoima", rekla je ona.

U Nemanjinoj 11 su potvrdili da će konačnu platformu za razgovore da usvoji Vlada, po povratku naše delegacije iz Njujorka.

"Sa detaljima platforme nećemo izlaziti u javnost sve dok ona ne bude usvojena. Takva je bila praksa i do sada. Sve je još u fazi pregovora i pripreme", potvrdio je Milivoje Mihajlović, šef Vladine kancelarije za medije.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže za ”Novosti”, da će Vladina platforma ići u pravcu da se u prvom krugu razgovora otvore nekontroverzne teme, ali da će u svakoj od njih Srbija jasno definisati ”crvene linije” ispod kojih neće ići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: