Ko će biti u pregovaračkom timu

Prema mišljenju analitičara, Beograd bi pažljivo trebalo da izabere članove tima koji će pregovarati sa Prištinom, tako da ne provocira drugu stranu.

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

22:43

Default images

Tadić je nagovestio da bi Beograd i Prištinu u pregovorima trebalo da predstavljaju eksperti, a informacije iz EU govore da bi dijalog mogao da počne već u oktobru.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta zastupa stav da oni koji su ranije učestvovali u pregovorima sa kosovskim vlastima, ne bi smelo da se nađu u novom timu.

"Ne treba da budu ljudi koji nisu uspeli da se dogovore u prvoj fazi, to treba da bude potpuno novi tim. Mislim da bi trebalo da to budu zaista eksperti iz tih ministarstava koji se bave pojedinim pitanjima. Ne bih mogao da nabrajam imena, ono što treba da im bude zajedničko jeste da ne budu politički ostrašćeni i da zaista gledaju za rešenje koja su konkretna“, kaže Miljenko Dereta.

I predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da tim koji je imao loš rezultat, ne treba da učestvuje i u novim pregovorima.

"Bilo bi poželjno da bude što manje onih koji nose frustraciju i onih koji izazivaju negativnu reakciju kod duge strane i posrednika. Ukoliko se desi da se prekopira tim koji nas je predstavljao pred MSP i u pregovorima kod Ahtisarija, mi ćemo u startu izazvati sumnje kod EU da ne želimo ništa da menjamo“, kaže Janjić.

Dereta još kaže da bi u pregovarački tim Beograda trebalo uključiti i predstavnike nevladinog sektora.

"Jesu kontakti među organizacijama civilnog društva sa Kosova i Srbije intenzivni, oni su produktivni i prijateljski i oni su efikasni, i nijednog trenutka oni nisu bili prekidani bez obzira šta se dešavalo u politici“, naglašava Dereta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: