Sukob kamiondžija i policije

Grčki specijalci sukobili su se sa kamiondžijama ispred zgrade parlamenta u kome je u toku rasprava o zakonu o liberalizaciji izdavanja dozvola za prevoz.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.09.2010.

07:37

Default images

Policija je upotrebila suzavac da rastera demonstrante koji su pokušali da uđu u zgradu parlamenta, bacajući kamenice, paradajz, plastične boce i druge predmete.

Kamiondžije su istovremeno blokirale dva glavna autoputa kod Atine i time glavni grčki grad odsekle od ostatka zemlje.

Glasanje o spornom zakonu o dozvolama za prevoz, odnosno o licencama, za koji kamiondžije kažu da ih direktno vodi u bankrotstvo, trebalo bi da bude kasnije tokom dana.

Pred grčkim parlamentom je ove sedmice defilovalo više od 2.500 ogorčenih kamiondžija koji se protive zakonu koji je pred izglasavanjem.

Kamiondžije najavljuju da će nastaviti protest sve dok se ne postigne dogovor sa predstavnicima vlade koja je, u skladu sa zahtevima EU, odlučila da liberalizuje tržište prevoza. Cilj je da niko više ne bude u privilegovanom položaju, tvrde tvorci zakona.

Protiv zakona

Oko 2.500 vozača kamiona provelo je noć ispred zgrade grčkog parlamenta. Kamiondžije su svoja vozila parkirali duž autoputa oko Atine još 13. septembra zbog plana vlade da reformiše sistem drumskog transporta.

Odluka da spavaju ispred parlamenta doneta je posle sukoba s policijom, koja je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su pokušali da probiju kordon.

„Mi ne želimo da se zakon usvoji, ne želimo liberalizaciju dozvola. Jer ako zakon prođe, naša profesija će nestati, mi ćemo bankrotirati jer ćemo izgubti novac kojim smo kupili dozvole“, rekao je Giorgos, vozač kamiona.

„Može da se liberalizuje naš posao, ali neka nam vrate novac kako bi platili hipoteku na naše kuće koje smo uložili za kupovinu licence“, dodaje njegov kolega Panagiotis Sklivas.

Osim kamionždija, i zaposleni u državnom železničkom preduzeću najavili su za danas štrajk. Oni se protive najavljenom smanjenju plata i privatizaciji.

Ukoliko se zahtevi radnika železnice ne usvoje, 7. oktobra očekuje se generalni štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: