SNS: Odustajanje od suvereniteta

Stranke u Srbiji različito ocenjuju odluku Vlade da UN predloži rezoluciju o Kosovu usaglašenu sa EU. SNS i DSS optužuju Vladu za izdaju. LDP i SPO daju podršku

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.09.2010.

13:46

Default images

SNS je ocenila da je Srbija suočena sa debaklom, grubim i neustavnim odustajanjem od zaštite državnog suvereniteta na Kosovu.

U saopštenju SNS navodi se da je ta stranka otvorena za razgovore i dogovore sa EU, ali ne prihvata bahato ponašanje režima u Srbiji, koji se lažima skriva iza leđa EU.

Ta stranka je saopštila da želi da EU i Srbija sarađuju što bliže i dogovaraju se o svim važnim pitanjima.

„SNS obaveštava EU da njeni razgovori sa predstavnicima aktuelnog režima u Srbiji i Borisom Tadićem svakako jesu legalni, ali više ne predstavljaju razmenu mišljenja i dogovore sa većinskom Srbijom“, navodi se u saopštenju.

Naprednjaci traže odgovornost za one koji su insistirali na mišljenju Međunarodnog suda pravde kao i za to što su građani dve godine obmanjivani lažima da se očekuje srpska pobeda.

U saopštenju se traži i odogovornost za to što je Srbija podnela predlog rezolucije Ujedinjenim nacijama, sa kojim nije upoznala svoje građane, a pre obavljenih konsultacija sa EU i drugim velikim silama.

Isto se zahteva i za onoga ko je obmanjivao brojne država u svetu koje smo ubeđivali da se zaštita od secesije obezbeđuje samo našim tekstom rezolucije, za desetine miliona evra koje je Srbija potrošila u tu svrhu, kao i za nova priznanja Kosova koja će da uslede.

U saopštenju SNS poziva se na održavanje vanrednih izbora kako bi građani „posle potpune promene državne politike prema najvažnijim pitanjima... imali mogućnost da tu politiku i ocene“.

Drašković: Puna podrška Tadiću

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da daje punu podršku predsedniku Srbije Borisu Tadiću za "hrabru odluku" koju je doneo povodom rezolucije o Kosovu pred Generalnom skupštinom UN.

"Pokazao je (Tadić) spremnost i sposobnost za stratešku politiku koja će Srbiju dovesti do EU i demokratskog sveta kojem težimo i za koji smo se borili uz tolika stradanja i žrtve", navodi se u izjavi Draškovića povodom odluke Srbije da Generalnoj skupštini UN dostavi predlog rezolucije o Kosovu koji je usklađen sa EU.

Drašković, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, kaže da je uveren da će odluku o rezoluciji "pozdraviti svi građani Srbije koji se već 20 godina na razne načine bore da budu deo demokratskog sveta, a ne izolovana i prokažena nacija u Evropi".

"Prekinut je kontinuitet pogrešne srpske politike sukoba i nesaradnje sa vodećim državama Evrope i sveta. Drugačija odluka odvela bi Srbiju tamo gde ju je vodio Slobodan Milošević, a taj put nije mogao izabrati demokratski predsednik", navodi se u Draškovićevoj izjavi.

LDP: Odustanak od pogrešne politike

Liberalnodemokratska partija ocenjuje da je odlukom Vlade Srbije da podnese predlog rezolucije o Kosovu koji je usaglašen sa EU napravljen prvi korak u odustajanju od pogrešne politike.

LDP navodi i da je to znak odustanka od trajnog gubitka evropske budućnosti.

"Prvi sledeći korak je da ministar spoljnih poslova podnese ostavku ili da bude smenjen odmah po povratku iz Njujorka jer je današnji dogovor ujedno i poraz njegove politike i stila stalnog guranja u poraze i konfrontacije sa svetom", navodi LDP.

LDP navodi da Srbija mora da se okrene kreiranju nove politike, čvrstom partnerstvu sa Briselom i Vašingtonom i stabilizaciji u regionu uz ocenu da bi bilo mnogo bolje da je dogovor sa Briselom i Vašingtonom napravljen pre podnošenja inicijalnog teksta rezolucije.

Po oceni LDP-a, sada je najvažnije da odmah uslede vrlo konkretni potezi, koji će uveriti da je u srpskoj zvaničnoj politici prihvaćeno ono na čemu ta stranka insistira već pet godina i da današnja "razumna" odluka ne sme da bude samo izolovani korak.

"Kroz te poteze bismo stekli kredibilitet i mogućnost da dobijemo garancije za Srbe na Kosovu i zaštitu njihovih individualnih i kolektivnih prava. LDP je spremna da jedino podrži politiku koja je drugačija i okrenuta ka životu", navodi ta partija.

DSS: Izmena rezolucije je kapitulacija

Za razliku od SPO-a i LDP-a, u Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da je prihvatanje vlasti da se izmeni predlog rezolucije o Kosovu "akt kapitulacije pred ultimatumima zapadnih sila za oduzimanje Kosova i Metohije".

"Ovakvom rezolucijom Srbija će na Generalnoj skupštini UN pobediti samu sebe i srpski narod", navodi se u izjavi potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića, dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, sada je očigledno da je sadašnja vlast više od dve godine najgrublje obmanjivala narod tvrdeći da brani Kosovo i Metohiju.

"Ovom rezolucijom sudbina Kosova i cele Srbije predaje se u ruke vašingtonske i briselske birokratije. Umesto da se za Kosovo i Metohiju i dalje borimo u Savetu bezbednosti UN, na osnovu ove rezolucije prepušta se Evropskoj uniji da daje dobre usluge Srbiji i Kosovu u razvijanju dobrosusedskih odnosa", naveo je Samardžić.

G17, URS: U najboljem interesu Srbije

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da je dogovor sa EU o rezoluciji o Kosovu u najboljem interesu Srbije, jer obezbeđuje nastavak evropskih integracija i osigurava zaštitu najviših nacionalnih i državnih interesa.

"Smatramo da se evropske integracije moraju ubrzati, ali da istovremeno Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova. To je i politika koja je pobedila na izborima 2008. godine", navela je Grubješićeva.

Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je stožer stranka Mlađana Dinkića, zadovoljni su činjenicom da je predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji usaglašen sa EU, te stoga pružaju svesrdnu podršku današnjem potezu Vlade Srbije, koji je u skladu s najvišim interesima Srbije, piše u saopštenju G17 plus.

Ujedinjeni regioni Srbije izrazili su danas zadovoljstvo što je predlog rezolucije o Kosovu usaglašen sa Evropskom unijom.

Kako je saopšteno iz G17 plus, Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da se evropske integracije moraju ubrzati, ali da istovremeno Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova.

"To je i politika koja je pobedila na izborima 2008. godine", navodi se u saopštenju i izražava posebno zadovoljstvo "zbog činjenice da je takva politika ovim činom nastavljena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: