Kako trgovati akcijama NIS-a

Većini građana trgovanje akcijama na berzi potpuna je nepoznanica, iako je besplatne akcije NIS-a dobilo više od četiri miliona ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

23:37

Default images

Glavni broker Sinteza investa Nenad Gujaničić objašnjava kako će izgledati prodaja akcija.

“Od deset časova pa sve do 13 časova se vrši kontinuirano trgovanje. Dakle, ako građani realizuju svoj nalog oni će ga realizovati po minimalnij ceni”, kaže Gujaničić.

On upozorava da će cene u toku dana varirati.

“Građani moraju da vode računa, pošto će varirati, i biće dana kada će neko prodati akcije po ceni skupljoj za nekoliko procenata i to maksimalno može ići do 10 procenata”, dodaje Gujaničić.

Gujaničić objašnjava i da se akcije prodaju onim redom kojim se izaju nalozi.

“Ukoliko sto akcionara da nalog prodaje akcije po ceni od 505 dinara prvo će prodavati oni koji su najpre dali, dok će oni poslednji i poslednji prodati. Tako da građani koji daju naloge prvog dana po istoj ceni imaće prednost u odnosu na one koji daju kasnije”, kaže Gujaničić.

Od ponedeljka, pa do kraja 2012. godine moguće je, bez bilo kakvog troška ponuditi i prodati akcije NIS-a.

Dovoljno je da se na šalteru pošte pojavite sa važećom ličnom kartom i odgovorite na tri pitanja: koliko akcija prodajete, koja je minimalna cena koju tražite i da li vam je aktivan tekući račun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: