520 dana se prave da su na Marsu

Tri Rusa, Francuz, Italijan i Kinez provešće sledećig 520 dana u izolaciji na svemirskom brodu koji imitira uslove leta na Mars.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

21:28

Default images

Svemirski brod je napravljen u Moskovskom Medicinsko-biološkom institutu.

"To je nesvakidašnji eksperiment, glavni cilj je da saznamo ponašanje čoveka pod neobičnim uslovima u skučenom prostoru, bez ikakave pomoći", kaže Anatoli Grigorijev, potpredsednik RAS-a.

Oni učesnici eksperimenta, koji ne budu mogli da izdrže ceo put, biće simbolički proglašeni mrtvima.

"Tim je spreman za eksperiment Mars 500. Nema bolesnih, ali ni onih ljudi koji ne razumeju svoju ulogu", kaže jedan od učesnika.

"Ovo je, u stvari samo imitacija svemirskog leta, ali to nije toliko važno, zato što se većina našeg istraživanja odnosi uglavnom na budućnost čovečanstva", kaže Van Ju, učesnik.

Učesnici će se među sobom dogovoriti koji će od 5 jezika govoriti tokom trajanja eksperimenta, a najverovatnije će to biti engleski. Inače, vrata svemirskog broda će biti zatvorena spolja, tokom čitavih 520 dana trajanja programa mars 500, tako da nema ulazaka i izlazaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: