Protivgradna zaštita u MUP-u

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će protivgradna zaštita biti izmeštena u MUP do kraja godine.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

10:08

Default images

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da protivgradnu zaštitu treba izdvojiti iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i pripojiti je Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Cvetković je tokom obilaska sela Pranjani kod Gornjeg MIlanovca koje je prošlog vikenda pretrpelo veliku štetu od grada, najavio pomoć ugroženim domaćinstvima.

Nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo područje Pranjana u opštini Gornji Milanovac, pričinilo je ogromnu štetu.

Meštani ovog kraja ne pamte takvo pustošenje. Milanu Andriću, žitelju ovog sela, grad je obrao i voće i povrće.

”Oko 40 tona jabuke, paradajza možda je 8 tona i šljiva oko 10-12 tona“, navodi on.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić kaže da je nevreme u više navrata ove sezone, napravilo ogromnu štetu na području cele opštine.

”U ovom momentu je negde oko 61 milion procena, međutim to nije konačna procena, jer veliko je područje. Samo ću vam reći podatak, da s kraja, na kraj opštine ima 110 kilometara“, kaže Marušić.

Obilazeći ugrožena područja premijer Cvetković obećao je da će poljoprivrednici dobiti finansijsku pomoć.

On je najavio i da protivgradna zaštita neće više biti u nadležnosti RHMZ, ali i da će se avioni Ratnog vazduhoplovstva za 2 do 3 godine boriti protiv grada specijalnim raketama.

”Te rakete unutra imaju neku hemijsku smesu, koja kad se rasprsne gore ubija taj otpad. Ali to ne mora sa raketom, popne se avionom i pusti iz aviona. Jer ovo HMZ nema kapaciteta da uradi. Sad ćemo to da prebacimo u policiju, da policija vodi računa i to ovaj deo, koji se bavi tim vanrednim situacijama, da se oni bave time i Vojska da nam pomogne“, najavio je premijer.

U razgovoru sa poljoprivrednicima, premijer Cvetković rekao je da će za manje od mesec dana biti izvršeno prebacivanje protivgradne zaštite u nadležnost Sektora za vanredne situacije, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na taj način očekuje se efikasnija odbrana od grada i elementarnih nepogoda.

Marić: Svesni smo da nešto ne valja

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže za B92 da je svaki građanin svestan “da nešto ne valja” kada padne tolika količina grada i nanese toliku štetu, a da nema dovoljne količine protivgradnih raketa. “Elaborirati zašto je i kako do toga došlo verovatno će biti predmet neke diskusije, možda i u toku dana s premijerom Mirkom Cvetkovićem. Informacija s kojom ja raspolažem je da se temeljno preispituje uloga i mesto protivgradne zaštite u Republici Srbiji, koja sada pripada Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Ja očekujem da u narednih nekoliko meseci dođe do značajnijih promena u toj oblasti”, rekao je on.

To konkretno znači da ta služba neće verovatno ostati u sastavu RHMZ, da se moraju ispitati načini funkcionisanja službe, nabavke protivgradnih raketa i da se moraju obezbediti sredstva za nabavku raketa, objasnio je Marić.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se nešto uradi, jer su štete veoma velike.

Pošto meteorolozi do kraja leta najavljuju mogućnost pojave novih oluja i kažu da su posebno ugroženi zapad i jugoistok Srbije, a najavljene su i nove tropske vrućine, postavlja se pitanje da li su postojeće službe spremne za takve vanredne situacije.

Načelnik sektora za vanredne situacije kaže da se očekuje da će najtopliji dani u Srbiji biti između 10. i 20. avgusta i da od maja postoje pripreme za taj period.

“Očekuje se i da u avgustu par letelica iz Rusije preventivno bude u Nišu, za potrebe gašenja požara. Očekujem da ćemo što se tiče požara stvar uspeti da držimo pod kontrolom i ne nadam se onim vrućinama iz 2007. godine”, kaže Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: