Vestervele:Kosovo jedinstven slučaj

Mišljenje MSP-a o deklaraciji nezavisnosti Kosova predstavlja "poseban" slučaj, ocenio je nemački šef diplomatije Gido Vestervele tokom posete Kipru.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

16:42

Default images

"Radi se o jedinstvenoj odluci koja se odnosi na posebnu situaciju u posebnom istorijskom kontekstu", rekao je on posle sastanka sa kiparskim kolegom Markosom Kiprianuom.

Neki analitičari ocenili su odmah da takvo mišljenje Suda može da podstakne separatiste u svetu, pominjući i severni deo Kipra.

"Radi se o specifičnoj ekspertizi koja nema nikakve veze sa drugim slučajevima u svetu", dodao je nemački ministar i rekao da se ovo mišljenje ne odnosi na druge zemlje i da smatra da je "to vrlo važno za naše partnere".

Kiparski šef diplomatije Markos Kiprianu potvrdio je da posle odluke Međunarodnog suda pravde kiparski stav po pitanju Kosova ostaje "nepromenjen" .

"Mi smatramo da svaka promena teritorijalnog integriteta jedne zemlje treba da bude rezultat razgovora i pregovora", rekao je kiparski ministar.

On je ipak dodao da će Kipar nastaviti da bude "konstruktivan" u pružanju pomoći Kosovu na njegovom putu ka EU.

Kipar je jedna od pet članica EU, pored Španije, Slovačke, Grčke i Rumunije, koje nisu priznale nezavisno Kosovo.

Kipar je 36 godina podeljen, posle invazije turske vojske u severni deo. Turski deo priznaje samo Ankara, a Kipar je postao član EU bez tog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: