Lekari pred istražnim sudijom

Osmoro uhapšenih pod sumnjom da su umešani u korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut za onkologiju privedeni su danas istražnom sudiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.07.2010.

14:42

Default images

Kako je saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, oni daju iskaz pred sudijom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Privedeni su direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Tomašević.

Pred sudiju su izvedeni i uhapšeni predstavnici farmaceutskih kompanija - generalni direktor "Roš" DOO Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković, i produkt menadžer farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Ana Matović.

Svi oni su uhapšeni u sredu 30. juna 2010. godine.
Uhapšeni sa leva u desno: Zoran Bekiæ, Zoran Tomaševiæ, Ivana Popoviæ, Vojislav Petroviæ, Nenad Borojeviæ, Predrag Marinkoviæ i Andrej Soretiæ (Tanjug)
Tužilaštvo za organizovani kriminal je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv njih osmoro, kao i protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Sumnja se da su svi osumnjičeni u periodu od marta 2007. do kraja 2009. godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa "B" i "C" liste za Institut za onkologiju.

Oni se sumnjiče da su uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća - "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis".

Njima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se prema svim osumnjičenima donesu rešenja o sprovođenju istrage i da im se odredi pritvor.

Astra Zeneka: Sarađujemo u istrazi

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka, čijih je dvoje menadžera uhapšeno pod sumnjom da su povezani sa aferom podmićivanja lekara Instituta za onkologiju, saopštila je da poštuje zakone i etičke kodekse i da je spremna na punu saradnju u istrazi.

Farmaceutska kuća je naglasila da je u potpunosti spremna na saradnju u istrazi koja je u toku i da će se dodatno angažovati na prikupljanju informacija koje mogu doprineti rasvetljavanju slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: