ZG: Otkrivena grobnica iz ’45.

Policija je potvrdila postojanje masovne grobnice s kraja Drugog svetskog rata, koja je otkrivena u zapadnom predgrađu Zagreba Gornja Kustošija.

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

20:01

Default images

U grobnici se nalaze posmrtni ostaci vojnika Nezavisne države Hrvatske koje su posle Drugog svetskog rata, kako se pretpostavlja, ubili partizani.

Zagrebačka policija je saopštila da su na terenu ekipe za istragu, ali da ne mogu davati podatke.

Hrvatski mediji preneli su izjavu predsednika udruženja “Hrvatsko odgovorno društvo“ (HOD) Ivice Relkovića da je posle dojave svedoka otkrio masovnu grobnicu i o tome informisao policiju i državno tužilaštvo.

Relković tvrdi i da se u radijusu od 300 metara oko te grobnice nalazi još pet masovnih grobnica u kojima bi, prema njegovim rečima, trebalo da se nalaze posmrtni ostaci oko 50 pripadnika NDH koji su bili smešteni u nekadašnjoj staroj školi na Gornjoj Kustošiji, a koje su likvidirali partizani.

Po njegovim tvrdnjama, u nađenoj grobnici nalaze se ostaci jedinice koja se s 8. na 9. maj 1945. povlačila putem pod planinom Medvednicom i koju su dočekali partizani, zarobili i onda streljali.

Uz tvrdnju da se radi o potpuno novim otkrićima masovnih grobnica, za čije su lokacije doznali od svedoka, Relković smatra da se svedoci još uvek plaše da prijave policiji i tužilaštvu "mesta posleratnih masovnih stradanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: