Grčka prodaje ostrva?

Grčke vlasti, u potrazi za izvorima prihoda, planiraju da prihvate savet Nemačke i ponude na prodaju ili daju u dugoročni zakup deo od svojih 6.000 ostrva.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

22:00

Default images

Vlasti su spremne na takav korak koji bi mogao doprineti smanjenju budžetskog deficita.

Nemački političari su sredinom marta predložili Atini originalan način za smanjenje deficita - rasprodaju aktive, uključujući ostrava, kao i državne kompanije i nekretnina.

Tada se Grčka ograničila samo na prodaju deonica niza državnih kompanija, ali je sada, kako piše list, kriza otišla tako daleko da je vlada ipak odlučila da proda ili ponudi u dugoročni zakup deo ostrva, među kojima je 227 nastanjeno.

Prema saznanjima Gardijana, "planirano je, između ostalog, iznošenje na prodaju dela Mikonosa, vrlo popularnog među turistima", čija je trećina u vlasništvu države.

Očekuje se da će investitori na tom ostrvu pomoći razvoj turizma za najelitnije goste.

Potencijalni investitori, većinom iz Rusije i Kine, zainteresovani su i za nekretnine na Rodosu. Nije isključeno da nepokretnosti na tome živopisnom delu
Sredozemnog mora pribavi i ruski oligarh Roman Abramovič, piše list.

Grčka vlada očekuje da će prodaja ili dugoročni zakup doprineti otvaranju novih radnih mesta, podsticanju investicija i ostvarenju prihoda koji podležu porezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: