Irski brod uplovio u luku Ašdod

Brod irske humanitarne organizacije koji je pokušao da probije blokadu pojasa Gaze, u pratnji dva manja izraelska broda, stigao je u izraelsku luku Ašdod.

Izvor: B92, Beta

Subota, 05.06.2010.

09:58

Default images

Nekoliko sati ranije izraelski marinci preuzeli su kontrolu nad brodom "Rejčel Kori" bez sukobljavanja sa putnicima.

Kontrola nad irskim brodom "Rejčel Kori" koji je plovio ka blokiranom pojasu Gaze preuzeta je na oko 30 kilometara od obale. Od ranog jutra irski brod pratila su tri izraelska borbena broda.

Pripadnici specijalnih snaga čamcima su doplovili do broda, kada je prišao na nekoliko desetina kilometara od Gaze koja je pod blokadom.

Kako tvrdi izraelska vojska, do ukrcavanja je došlo nakon što su se s tim saglasili aktivisti Pokreta “Slobodna Gaza” na brodu.

Brod "Rejčel Kori” sa više od 1 000 tona pomoći Palestincima prethodno je ignorisao četiri poziva Izraela da promeni kurs i brod ukotvi u izraelskoj luci.

"Naša mornarica je kontaktirala brod putem radija i tražila od broda da promeni kurs i da umesto ka Gazi krene ka Ašdod luci. Predložili smo im, kao što smo to radili i ranije da pošiljku istovare u Ašdodu kako bismo pregledali tovar i prosledili ga u Gazu. Nažalost, oni su odbili ponudu i nisu promenili kurs", objašnjava portparol izraelske vojske Avital Libovic.

U poruci je i upozoreno da brod ulazi u vojno područje, uz apel da skrene ka izraelskoj luci. Brod je nastavio, međutim, svoj put ka Gazi.

Portparol je tada naveo da se izraelska vojska priprema za moguće preuzimanje kontrole nad brodom, slično onome što se dogodilo u ponedeljak sa Flotom slobode, ako “Rejčel Kori" sa 11 putnika izabere da nastavi da plovi prema Gazi.

Izrael ostaje pri svom stanovištu da brod ne sme da pristane u Gazi i da se pritisak na Hamas, koji kontroliše to područje, mora održati.

U sukobu sa izraelskim komandosima koji je izbio u ponedeljak na najvećem brodu u konvoju pod turskom zastavom poginulo je devet aktvista, državljana Turske.

Izrael i dalje kontroliše vazdušni prostor i teritorijalne vode Sredozemnog mora pojasa Gaze iako se odatle izraelska vojska povukla još 2005. godine.

Netanijahu: "Rejčel Kori" je brod mira

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nakon preuzimanja kontrole nad irskim brodom, izjavio je da Izrael neće dozvoliti osnivanje iranske luke u Gazi.

Uporedivši taj brod, na kome nije izbilo nasilje između putnika i izraelskih vojnika, sa feribotom pod turskom zastavom, na kome je u ponedeljak ubijeno devet Turaka, Netanijahu je rekao da su na tom plovilu bili islamski ekstremisti koji podržavaju terorizam.

"Oni su čekali naše vojnike na palubi sa sekirama i noževima", rekao je Netanijahu, misleći na krvave sukobe na brodu "Mavi Marmara".

"Danas smo videli razliku između flote mira, sa čijim se aktivistima ne slažemo ali poštujemo njihovo pravo da izraze svoje mišljenje i flotile mržnje koju su organizvoali nasilni radikali koji podržavaju terorizam", rekao je Netanijahu.

On je kazao da se "Izrael u oba slučaja ponašao u potpunosti na isti način da bi primenio blokadu na pojas Gaze s ciljem da se spreči krjumčarenje oružja za Hamas i da se omogući da civilna roba uđe u Gazu nakon inspekcije".

"Na brodu je danas kao i u prethodnoj flotili preuzimanje kontrole izvedeno bez žrtava. Izrael će nastaviti da koristi svoje pravo na samoodbranu", najavio je izraelski premijer.

Zvaničnik izraelske armije ocenio je danas da su se putnici na brodu "Rejčel Kori", pet Iraca i šest Malezijaca, ponašali kao mirovni aktivisti, a ne kao ubice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: