Dinkić očekuje privredni rast

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ubeđen je da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti veći od dva odsto i da će MMF u avgustu revidirati svoju procenu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.06.2010.

12:26

Default images

On očekuje mnogo brži oporavak srpske ekonomije od onoga što su predvideli predstavnici MMF-a tokom poslednje posete .

Ministar kaže da majski statistički podaci pokazuju boljitak. Iako se srpska privreda za oporavak najviše oslanja na dolazak stranih investitora, iz Svetske banke poručuju da se na to ne treba oslanjati bez manje birokratije i dobre infrastrukture.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ne odstupa od svojih optimističkih predviđanja, a kako kaže podaci kojima raspolaže potvrđuju njegove procene.

On je ocenio da podaci za april i maj pokazuju da je rast BDP-a ubrzaniji nego u prvom kvartalu godine.

Dinkić je istakao i da su prihodi budžeta u prvih pet meseci šest odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je u prva četiri meseca porastao za 18 odsto.

Ministar Dinkić očekuje i veće investicije. Kako kaže čak 80 kompanija u ovom trenutku krstari Srbijom obilazeći potencijalne lokacije za svoje fabrike.

Šef kancelarije Svetske Banke u Srbiji Sajmon Grej međutim upozorava da bez dobre polsovne klime i pravih uslova , Srbija ne može da računa na dolazak stranog kapitala.

“Smanjenje birokratskih procedura, unapređenje politike konkurencije uslovi su da Srbija privuče investicije. Treba nastaviti strukturne reforme, posebno u javnom sektoru, i nastaviti izgradnju infrastrukture jer investicije dolaze tamo gde postoji odgovarajuća infrastruktura”, poručuje Grej.

Sa sprovođenjem giljotine propisa, Srbija je već počela da ukida nepotrebne zakonske i administrativne procedure, i taj proces je prema tvrdnji Dinkića ubrzan tokom prethodna dva meseca. A birokratija je upravo ono na sta se investitori kod nas uglavnom žale. Potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji Goran Pitić je rekao da je za strane investitore bitna predvidljivost poslovanja, pored poboljšanja infrastrkure, školstva i ukidanja birokratije.

Kako je istakao Pitić, u Srbiji je neophodno i reformisati poreski sistem.

Trku u privlačemju stranih kompanija, u srbiji gube pre svega gradovi bez razvijene infrastrukture i dobre putne mreže. Tako Zaječarci očekuju da bi skora izgradnja regionalnog autoputa mogla da im pomogne u privlačenju investicija.

Kako kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić njegov grad - Novog Pazara, Kraljeva i Niša - podsticajnim investicijama koje su duplo veće nego u ostalim gradovima Srbije, pokušava da dovede strane kompanije.

"PDV se neće menjati"

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da se stopa poreza na dodatu vrednost neće menjati u narednom periodu.

Opšta stopa PDV će ostati 18 odsto, a posebna će se zadržati na nivou od osam odsto, rekao je Dinkić na konferenciji "Međunarodni biznis sektor u Srbiji 2010".

On je naglasio da PDV nije promenjen ni tokom krize, tako da nema razloga da se ni sada menja, "bez obzira na dileme koje su postojale kod nekih kolega, pa i MMF-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: