Uskoro tender za platane u Bulevaru

Uskoro će biti raspisan međunarodni tender za nabavku platana za drvored u Bulevaru kralja Aleksandra, kažu predstavnici beogradskih vlasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

14:08

Default images

Novi drvored u Bulevaru kralja Aleksandra imaće 60 stabala više od prethodnog, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Novo drveće biće posađeno u oktobru, a za njegovu kupovinu biće raspisan međunarodni tender. U Gradu očekuju da će se u kupovinu novih sadnica uključiti i društveno odgovorne kompanije.

Posečene platane u Bulevaru kralja Aleksandra zameniće novi, koji će biti visoki oko 10 metara sa prsnim prečnikom od 15 centimetara, odnosno obimom od 45 centimetara. Stabla u novom drvoredu trebalo bi da budu stara oko 18 godina, odnosno da budu šest puta presađivana.

Odlučeno je da se ponovo sade platani zbog činjenice da je to izdržljiva vrsta drveta koja je otporna na niske temperature, aero zagađenja i izuzetno tolerantna na vrele - suve gradske uslove. Platani, između ostalog, krase drvorede svih većih evropskih gradova.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zadovoljan je što će nedoumice oko novog drvoreda u jednoj od najpoznatijih beogradskih ulica konačno biti rešene.

“I da pokažemo da osim što smo dobri da se svađamo, da smo dobri i da nešto zajedno rešimo, dođemo do nečeg što je najbolje”, poručio je on.

Korenje ovih platana, prema rečima predsednika Komisije za izbor novih sadnica Mihaila Grbića, više neće ugrožavati Bulevar.

"Činjenica je da platan ima površinsko korenje, ali je i to rešeno time što će oko njega biti betonske kragne, pa će korenje ići nadole", objasnio je on.

Kao neko ko je bio na strani građana u borbi za život nekadašnjih platana, poznati dramaturg Jovan Ćirilov ovakvu odluku Grada smatra demokratijom na delu i nestrpljivo iščekuje novi izgled Bulevara.

“Najvažnije mi je bilo da se sade platani ove određene veličine. Jako mi je bilo važno da se sve to desi sa Bulevarom, da on ima sve to što je potrebno”, kazao je Ćirilov.

Iako se ne zna tačan datum održavanja međunarodnog tendera za kupovinu sadnica, očekuje se cena u visini od najviše hiljadu evra po stablu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poziva društveno odgovorne kompanije da se uključe u ovu akciju, a za uzvrat će se imena donatora naći pored novozasađenih platana.

“Ova akcija koju tražimo ne znači da u gradskom budžetu nemamo novca da odvojimo za drvored, ali smatram da neki ljudi danas žive jako loše i da grad treba i tamo da pomogne”, rekao je Đilas.

Upotrebljiv deo posećenih stabala platana, uskoro će se naći na javnoj licitaciji, dok će onaj lošiji biti doniran za ogrev socijalno ugroženih porodica.

Posečeni platani vrede oko 2,5 miliona dinara, a u “Zelenilu” kažu da će sav novac sa licitacije, biti uložen u rekonstrukciju najduže ulice u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: