Obeležen "Dan mladosti - radosti"

Više od 10.000 antifašista iz Hrvatske i cele bivše SFRJ okupilo se u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita na obeležavanju "Dana mladosti - radosti".

Izvor: B92

Subota, 22.05.2010.

17:12

Default images

Skup je obezbeđivala policija, jer su se nedaleko odatle okupili hrvatski desničari.

Okupljeni na proslavi "Dana mladosti - radosti" u organizaciji Saveza društava "Josip Broz Tito" i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, kao i ranijih godina, nosili su Titove slike, partizanske kape sa zvezdama petokrakama i crvene marame.

Takođe su nosili majice s Titovim likom, kao i transparente s antifašitičkim porukama.

Na jedom od transparenata pisalo je "Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži", a s razglasa su puštane partizanske pesme.

Predsednik Saveza društava Josip Broz Tito Tomislav Badovinac ocenio je da je "nemoguće poistovetiti antifašizam i komunizam, iako bez komunizma ne bi bilo organizovanog otpora".

"Neki danas tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), utemeljenu na zločinima, žele proglasiti pretečom hrvatske države, ali ona je uvreda i sramota za hrvatski narod", istakao je Badovinac.

Naveo je da su antifašisti "isprali ljagu" koju je Hrvatskoj nanela NDH.

Predsednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović rekla je da je sloboda u borbi protiv fašizma izvojevana pod vojdstvom Tita, ističući da bez te borbe ne bi bilo slobode koja je izvojevana u Domovinskom ratu.

Skupu su prisustvovali i predstavnici antifašističkih boraca i Saveza društava "Josip Broz Tito" iz Srbije, BiH i Makedonije.

Stotinak metara dalje, ispred nekadašnje diskoteke "Maršal" u Kumrovcu, Hrvatska čista stranka prava organizovala je protest protiv, kako su naveli, veličanju zločinca Tita i totalitarnog komunističkog sistema.

Oko sto desničara nosilo je transparente, a na jednom od njih je pisalo "Komunistički zločini nisu antifašizam, ratni zločini ne zastarevaju, komuniste kao i fašiste na sud u Nirnberg".

Prema navodima medija, taj skup je prošao bez incidenata, a pristalice Josipa Broza Tita slaviće do kasno u noć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: