Nikolić: RS sama da odlučuje o sebi

Tomislav Nikolić u Banjaluci rekao da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu. Lider SNS-a kritikovao Tadića i Dodika.

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2010.

01:05

Default images

U Banjaluci je osnovana Srpska napredna stranka Republike Srpske čijoj izbornoj skupštini je prisustvovao i lider naprednjaka Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon što je poručio kako Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu, Nikolić je izjavio kako Srbija i Republika Srpska zaslužuju bolje političko vođstvo. Na udaru njegovih kritika našli su se i Boris Tadić i Milorad Dodik.

Lider naprednjaka budućnost Republike Srpske vidi samo u obliku nezavisne države, poručujući jasno da njega Bosna i Hercegovina, kao država i politička realnost, ne interesuju.

”Naravno da mi je draža Republika Srpska kao samostalna i nezavisna država, nego Republika Srpska utopljena u federaciju u kojoj gubi jednu po jednu ingerenciju”, rekao je Nikolić.

“Republika Srpska ne može večito da ostane država u kojoj se građanima ne dozvoljava da na referendumu odluče o svojoj sudbini”, poručio je lider naprednjaka.

Nikolić se tokom gostovanja na osnivačkoj skupštini Srpske napredne stranke Republike Srpske osvrnuo i na nedavne diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Borisa Tadića.

Potpisivanje Istanbulske deklaracije o izgradnji mira i stabilnosti Balkana za Nikolića je znak da aktuelna vlast Srbije Republiku Srpsku polako, kako kaže, pušta niz vodu.

“Naša zamerka predsedniku Srbije što se umešao u sudbinu Republike Srpske ne konsultujući se ili barem ne pokušavajući da sa njim u društvu bude neko iz Repbulike Srpske su jasne”, ocenio je Nikolić.

“Mislimo da je time načinjen veliki minus. Mislim da je čak naneta izvesna šteta Republici Srpskoj time što se Srbija nije ponela kao država koja želi da pomogne Republici Srpskoj”, kazao je on.

Kritika nije bio pošteđen ni aktuelni predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Nikolić smatra da je Dodik proveo previše vremena na vlasti i da je vreme za nove snage u Repbulici Srpskoj.

Poručio je i da će njegova stranka podržati novoformiranu naprednjačku stranku sa sedištem u Banjaluci.

Nova politička stnaga na bosanskohercegovačkim političkim prostorima, za čijeg predsednika je izabran Adam Šukalo, još nije donela odluku da li će se na sledećim izborima prikloniti opozicionom bloku.

Analitičari ocenjuju da prisustvo svih ključnih opozicionih lidera Republike Srpske na osnivačkoj skupštini nove stranke, nagoveštava takvu mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: