Napadnuta kuća karikaturiste

Nepoznate osobe pokušale su da zapale kuću švedskog crtača stripova Larša Vilksa, koji je svojevremeno jednom karikaturom razbesneo mnoge muslimane.

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

20:10

Default images

Vilks se u trenutku podmetanja požara nije nalazio u svojoj kući u malom mestu Nihamnsleje na jugu Švedske.

Prema policijskim izveštajima, u napadu niko nije povređen, javila je agencija Asošiejtid pres. Vilks je autor karikature proroka Muhameda sa psećom glavom, koja je objavljena 2007, i koja je izazvala velika negodovanja među islamskom populacijom.

Policija je u toku prepodneva obaveštena da je nekoliko prozora na Vilksovoj kući razbijeno, a u kući su, po dolasku policije, otkrivene plastične flaše napunjene benzinom, kao i oštećenja od vatre na fasadi.

Pretpostavlja se da su napadači pokušali da požar podmetnu i u unutrašnjosti kuće. Portparolka policije Sofi Osterhajm izjavila je da za sada nema osumnjičenih za ovaj napad.

Švedski umetnik je 11. maja dobio udarac u glavu dok je držao predavanje o slobodi govora na univerzitetu u gradu Upsala, na oko 70 kilometara od Stokholma.

Vilks kaže da je posle objavljivanja karikature Muhameda dobijao pretnje smrću, a jedna Amerikanka, koja je sebe nazvala "Džihad Džejn", optužena je u martu ove godine zbog planiranja njegovog ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: