Uhapšen kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj počinjene 1992. i 1993. godine, uhapšen je u Australiji posle 43 dana koje je proveo u bekstvu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.05.2010.

13:21

Default images

Australijski mediji su javili da je Australijska savezna policija (AFP) uhapsila Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, oko 17 časova po lokalnom vremenu. Vasiljković (55) je nestao 30. marta, pošto je Vrhovni sud u Australiji doneo odluku da može biti izručen Hrvatskoj, gde se vodi postupak protiv Vasiljkovića.

Mediji u Australiji navode da je AFP u traganju za Vasiljkovićem blisko sarađivala sa holandskom policijom, od koje je dobila informacije koji su dovele do njegovog hapšenja.

Vasiljković, koji je australijski državljanin i tamo živi pod imenom Daniel Sneden, u Hrvatskoj je optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i da je učestvovao u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Mediji navode da Vasiljković pored australijskog ima i državljanstvo Srbije.

Prema pisanju australijske štampe, sada će Vasiljković u zatvoru sačekati odluku australijske vlade da li će biti izručen Hrvatskoj. U saopštenju ministra unutrašnjih poslova Australije Brendana O'Konora naglašava se da će odluku o izručenju doneti "čim se steknu uslovi za to".

Prema hrvatskom zakonu, Vasiljković bi mogao da za zločine za koje je optužen dobije maksimalnu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Zagreb očekuje skoro izručenje

Hrvatski ministar pravde Ivo Šimonović je izjavio da nema sve podatke o navodnom hapšenju Dragana Vasiljkovića, odnosno kapetana Dragana, kojeg su posle 43 dana bekstva uhapsile australijske vlasti.

Šimonović je iz Njujorka poručio da u slučaju da tu vest potvrde i australijski sudski organi, Vasiljković "nema više načina za bekstvo od hrvatskog sudstva".

Ministar je rekao da može da kaže kako će izgledati procedura ako se potvrdi da je Vasiljković doista uhapšen.

"Na odluku Vrhovnog suda Australije Vasiljković nema pravo da se žali, ali za njegovo izručenje potrebna je saglasnost ministra unutrašnjih poslova Australije. Na ministrovu saglasnost Vasiljković se može žaliti, ali samo po osnovu slabog zdravlja ili sličnih razloga", objasnio je hrvatski ministar pravde.

Ocenivši da je Vasiljkoviću ostalo vrlo malo manevarskog prostora, ministar je rekao da će Vasiljković, ako se informacija o hapšenju pokaže istinitom, uskoro biti izručen Hrvatskoj.

Vekarić: Potvrda da Vasiljković nije bio u Srbiji

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je ocenio da je hapšenje Dragana Vasiljković u Australiji potvrdilo da su netačni nedavni navodi o njegovom bekstvu u Srbiju.

"Očigledno je da su špekulacije da je Vasiljković pobegao u Srbiju bile namerne kako bi se skrenula pažnja sa mesta gde se stvarno skriva", izjavio je Vekarić.

On je dodao da je ovo hapšenje dokazalo i tvrdnje srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da se Vasiljković ne skriva u Srbiji i da Australija kao ozbiljna država ne bi dozvolila bekstvo osumnjičenog sa svoje teritorije.

Josipović: Apsolutno pravedno suđenje

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da će suđenje u Hrvatskoj Draganu Vasiljkoviću biti "apsolutno pravedno".

"Mislim da danas svako u Hrvatskoj može da očekuje pravedno i fer suđenje. Kao i u svakom pravnom poretku, mi imamo i pravne lekove i mehanizme nadzora nad kvalitetom suđenja", izjavio je Josipović novinarima povodom današnjeg hapšenja Vasiljkovića u Australiji.

"Pravda može biti spora, ali dostižna", rekao je Josipović.

On je, takođe, ocenio da su suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj bila "jedan od motora reformi u pravosuđu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: