Atina: Sukobi ispred parlamenta

Ispred zgrade grčkog parlamenta sukobili su se demonstranati i policija, nakon što su poslanici usvojili drastične mere štednje.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2010.

21:56

Default images

Oko 30.000 demonstranta ispunilo je centralne atinske ulice uzvikujući "Objavili su rat. Sada uzvraćamo" pošto je parlament sa 172 glasa "za" i 121 "protiv" usvojio mere kojima se smanjuju plate i penzije zaposlenih u državnim službama i povećavaju porezi. Policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su bacali kamenice.

"Uradili smo oono što je bilo neophodno, ne ono što je bilo lako", rekao je grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu posle glasanja, dodajući da bi bez tih mera zemlja otišla u najdublju recesiju u kojoj je ikada bila.

Vlade članica evrozone sada treba da obezbede podršku svojih parlamenata za pozajmicu Grčkoj a lideri zemalja Evropske unije će sutra u Briselu raspravljati o tome.

Opozicione partije su kritikovale uvedene mere navodeći da su preoštre da bi ih narod mogao podneti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: