Slovačka ne menja stav o Kosovu

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ponovio je da njegova zemlja ne menja svoj stav da ne prizna nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

20:23

Default images

"Naš stav je jasan i konzistentan, ali nije neprijateljski", rekao je Lajčak, javlja slovačka agencija TASR. Lajčak je potvrdio i podršku koju Slovačka pruža proširenju Evropske unije i NATO-a na zemlje zapadnog Balkana, ali je upozorio da specifikumi regiona iziskuju jak angažman Brisela.

"Veću odgovornost moraju da preuzmu na sebe i zemlje tog regiona. Povremeno imam osećaj kao da političari nekih zemalja regiona ne uviđaju u potpunosti kakvu jedinstvenu šansu im EU nudi time što im je članstvo garantovano", rekao je šef slovačke diplomatije.

Prema oceni Lajčaka, najveći problem s tog gledišta ima Bosna i Hercegovina.

Lajčak je pohvalio odnose sa većinom suseda u regionu, ali je ipak upozorio da se mnogo energije troši na rešavanje sporova sa Mađarskom.

Lajčak je ipak izrazio nadu da će formiranje novih vlada, u Budimpešti posle aprilskih izbora i u Bratislavi nakon redovnih parlamentarnih izbora u junu, otvoriti mogućnost za pragmatični dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: