Tadić posetio manastir Tvrdoš

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio u manastiru Tvrdoš kod Trebinja da je u ovo područje BiH došao da pošalje poruku mira i pomirenja svima koji tu žive.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 12.04.2010.

09:19

Default images

Tadić želi da pruži podršku srpskom narodu i crkvi, kao i nastojanjima Vlade Republike Srpske da očuva identitet srpskog naroda širom BiH. Tadić, koji je manastir posetio sa predsednikom Vlade RS Miloradom Dodikom, rekao je da je mnogo rađeno na investicijama iz Srbije u RS.

Jednu takvu Tadić je, kako je naglasio, posetio u Ljubinju, na putu za Trebinje, gde je bio u fabrici u koju je investirala firma iz Vojvodine.

Govoreći o značaju razvijanja ekonomije za bolji napredak ovog područja i života ljudi, Tadić je ukazao da bez ekonomije nema ni pune efikasnosti u obnavljanju manastira i kulturnog nasleđa, niti u očuvanju entiteta i kulture srpskog naroda na ovim prostorima.

On je najavio da će sutra u Mostaru otvoriti privredni sajam, jer je Srbija jedan od partnera u njegovom organizovanju.

Namera je Beograda da i sa zapadnom Hercegovinom oživi saradnju koja nije na dovoljnom nivou, rekao je Tadić, objašnjavajući da je želja Srbije da sarađuje i sa RS i sa Federacijom BiH.

On je podsetio da se približava proslava 1700. godišnjice Milanskog edikta, kada bi hrišćani širom Evrope trebalo da pokažu solidarnost i razumevanje.

Prema rečima Tadića, manastir Tvrdoš, koji potiče iz 4. veka i više je puta rušen i obnavljan, primer je kako se u teškim uslovima opstaje na vetrometini.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska predsednika Srbije u manastir Tvrdoš i podsetio na mnoga njegova stradanja, ali i ukazao da u njemu i danas ima života i ljudi.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da ga Srbija nikad nije zaboravila, kao što i narod ovog kraja nije zaboravio Srbiju.

Premijer RS Milorad Dodik je istakao takođe značaj Tadićeve posete manastiru Tvrdoš, koji pokazuje trajnost i snagu srpskog naroda da očuva svoj identitet.

U manastiru je sa Tadićem bio i ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković.

Posle posete manastiru, Tadić će razgovarati sa zvaničnicima Trebinja i prošetati centrom grada. Pre odlaska u Trebinje Tadića su na mostarskom aerodromu dočekali ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Čović je novinarima rekao da je njegov današnji susret sa Tadićem bio prijateljski, dodajući da se zahvalio predsedniku Srbije što je ispunio obećanje da će doći u Mostar i pomoći privrednom povezivanju BiH i Srbije.

Predsednik Tadić je najavio je da će njegova poseta Hercegovini biti prilika da se utvrdi da li je moguće da Srbija pomogne u prevazilaženju teške ekonomske situacije u tom delu Bosne i Hercegovine.

"Želim da vidim koliko Srbija može da pomogne oživljavanje privrede u Hercegovini, jer u istočnoj i zapadnoj Hercegovini svi se suočavaju sa velikim ekonomskim teškoćama pa bi i male investicije bile veoma značajne", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da će, predvodeći delegaciju privrednika iz Srbije, dati značajan impuls privrednoj saradnji u mnogim oblastima, ne samo tradicionalnim, kao što su poljoprivreda i metalski kompleks, već i u oblastima novih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: