Nova nuklearna strategija SAD

Američka administracija objavila je novu nuklearnu strategiju, kojom SAD znatno sužavaju uslove za upotrebu nuklearnog oružja, čak i u slučaju samoodbrane.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.04.2010.

19:53

Default images

Novom strategijom se SAD prvi put obavezuju da neće upotrebiti nuklearno oružje protiv država koje ga ne poseduju, čak "i u slučaju da su napadnute biološkim ili hemijskim oružjem", izjavila je na konferenciji za novinare državna sekretarka Hilari Klinton.

Ministar odbrane Robert Gejts precizirao je da se to odnosi na zemlje koje poštuju odredbe međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i među glavne ciljeve strategije naveo "sprečavanje nuklarnog terorizma".

Osim toga, dodaje se u dokumentu, SAD se obavezuju da nikada neće upotrebiti nuklearno oružje na protivnika koji ga ne poseduje i koji poštuje pravila Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Istovremeno, Vašington će "nastaviti da jača svoje kapacitete kada je reč o konvencionalnoj odbrani" kako bi odgovorio na napade bez nuklearnog oružja.

Prema toj doktrini, "nuklearni terorizam" predstavlja "najveću i najneposredniju opasnost" a ne kao do sada države koje poseduju atomsko oružje, jer "Al Kaida i njeni ekstremistički saveznici pokušavaju da se domognu nuklearnog oružja".

Ovo je treće preispitivanje američke nuklearne politike od kraja Hladnog rata i prvo od 2001. godine.

Nova američka strategija je objavljena samo nekoliko dana uoči samita Rusija-SAD, kada bi Obama i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev trebalo da potpišu u Pragu usaglašeni sporazum "Novi START".

Dve zemlje su se sporazumele da ograniče nuklearni arsenal na po 1.550 bojevih glava.

Osim toga, u Vašingtonu će se naredne nedelje, 12. i 13. aprila, održati konferencija posvećena bezbednosti i neširenju nuklearnog oružja, a na koju je Obama pozvao lidere oko 40 zemalja.

Robert Gejts upozorio je, međutim, da ako neka država koja ispunjava te kriterijume upotrebi hemijsko ili biološko oružje protiv SAD ili njhovih saveznika, suočiće se sa "razarajućim konvencionalnim vojnim odgovorom".

Obama: Još jedno ostvareno obećanje

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da danas objavljena nova nuklearna strategija SAD predstavlja ostvarenje obećanja koje je on dao pre godinu dana u Pragu - sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja i kretanje ka miru i bezbednosti u svetu bez takvog oružja.

"Očekujem da se taj plan unapredi ove nedelje u Pragu, kada ću potpisati novi sporazum START sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom, kojim se SAD i Rusiija obavezuju na značajno smanjenje nuklearnih potenciijala", navedeno je Obaminoj pisanoj izjavi.

On je podsetio da je još jedna njegova obaveza ispunjena -smanjenje uloge nuklearnog oružja u strategiji nacionalne bezbednosti i stavljanje naglaska na nuklearne opasnosti 21. veka, uz zadržavanje bezbedne i efikasne sile nuklearnog odvraćanja, sve dok takvo oružje postoji.

"Samit o nuklearnoj bezbednosti iduće nedelje biće prilika za 47 država da se obavežu na konkretne korake ka obezbeđenju nuklearnih materijala u roku od četiri godine. Sledećeg meseca u Njujorku sa celim svetom ćemo nastojati da ojačamo globalni režiim neširenja nuklearnog oružja, kako bi obezbedili da se sve zemlje pridržavaju svojih obaveza", rekao je predsednik SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: