Još bez kandidata za guvernera

Za sada se ne zna ko će biti kandidat za guvernera. Razgovori o tome tek predstoje, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

11:21

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da vladajuća koalicija za sada nema predlog kandidata za novog guvernera Narodne banke Srbije. On je rekao da očekuje da će postupak izbora novog guvernera biti brzo okončan i dodao da ostavkom guvernera Radovana Jelašića, Narodna banka Srbije i finansijski sistem neće biti destabilizovani i da neće umanjiti rejting zemlje.

Dan posle ostavke guvernera Narodne banke Srbije ključno pitanje je hoće li njegov odlazak dovesti do većih oscilacija kursa i problema sa inflacijom. Sam Jelašić smatra da njegov odlazak sa mesta guvernera ne bi trebalo da ugrozi makroekonomsku stabilnost u Srbiji.

Iako je povlačenje Radovana Jelašića mnoge iznenadilo, ima i onih koji kažu da se to moglo i naslutiti. Mediji već licitiraju sa imenima koji bi mogli da naslede Jelašića u guvernerskoj fotelji.

Premijer Cvetković tvrdi da on još ništa ne zna.

“Ne zna se ko će biti kandidat. Ja nisam video te kandidate u medijima, pogledaću ja lično. To će biti vrlo ozbiljna priča, nije to stvar licitacije. Ja se nadam da ćemo to uraditi u jednom relativno brzom roku, ne mogu da kažem kom, ali relativno brzo”, kazao je on.

U javnosti se pominju dva kandidata, Goran Pitić iz “Sosijete ženeral banke” i Vladimir Čupić iz “Hipo Alpe Adria banke”. Ni jedan, ni drugi, danas, međutim, nisu želeli da komentarišu te navode.

Nezvanično, danas se moglo čuti ime i trećeg, Dejana Šoškića, sadašnjeg predsednika Saveta Narodne banke Srbije.

Na nedavno održanom biznis forumu na Kopaoniku izjava, sada već bivšeg guvernera, da ukoliko se ne smanji javna potrošnja Srbiju čeka grčki scenario, izazvala je oprečne stavove.

I ta izjava je bila samo jedna od mnogih u kojima su guverner i predstavnici Vlade imali različitu sliku ekonomske realnosti u Srbiji.

Ekonomisti i privrednici ne kriju bojazan kakva bi mogla da bude politika Narodne banke u budućnosti.

Profesor na Ekonomskom fakultetu i urednik "Kvartalnog monitora", Pavle Petrović, smatra da bi promena politike NBS imala loše efekte na privredu.

“Ako dođe do promene politike za koju mislim da je bila dobra, od one gde se kontroliše inflacija i pušta kurs i prilagođava potrebama privrede, do one gde bi se držao precenjeni kurs to bi bilo loše za restruktuiranje privrede i budući privredni rast”, ocenjuje on.

Aleksandar Radosavljević iz kompanije "Kalsberg" smatra da bi Jelašićev naslednik trebalo da nastavi sa istom monetarnom politikom.

“To je privatna stvar guvernera, ali mogu da kažem da ne doprinosi mnogo stabilnosti, ali smatramo da bi naslednik trebao da održi istu politiku i da se održi stabilnost koju smo imali do sada”, kaže Radosavljević.

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Erik Berglof izjavio je da ostavka guvernera ne bi trebalo da predstavlja loš signal za strane investitore.

Stručnjaci prognoziraju da do izbora novog, prvog čoveka Narodne banke ne bi trebalo da dođe do ozbiljnih ekonomskih potresa.

Da bi se izabrao novi guverner potrebno je da Vlada predloži kandidate, i predlog prosledi Skupštinskom odboru za finansije.

Odluka potom ide pred Skupštinu, gde poslanici glasanjem biraju novog guvernera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: