Izmenjena optužnica za anarhiste

Portparol javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je optužnica za šestoro anarhista promenjena sa tužbe za međunarodni terorizam na izazivanje opšte opasnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

14:14

Default images

Advokat jednog od optuženih anarhista Srđa Popović smatra da je ova odluka očekivana kao i da je tužilaštvo u početku postupka moglo da optuži za izazivanje opšte opasnosti jer se činjenice u vezi sa ovim slučajem nisu promenile.

Dan pred nastavak suđenja šestorici anarhista, više tužilaštvo je saopštilo da menja optužnicu. Više ih ne tereti za međunarodni terorizam već za izazivanje opšte opasnosti kada su u avgustu 2009. bacili Molotovljeve koktela na Grčku ambasadu u Beogradu. Razloge promene optužnice saopštio je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"Do promene je došlo na osnovu novonastalog činjeničnog stanja jer su se okrivljeni prestali braniti ćutanjem i dali su svoje iskaze na glavnom pretresu. Analizom njihovih iskaza kao i ostalih dokaza u spisima predmeta tužilaštvo je ocenilo da nema motiva i umišljaja kod okrivljenih na međunarodni terorizam već na krivično delo izazivanje opšte opasnosti“, objašnjava on.

Advokat Srđa Popović, koji brani jednog od optuženih anarhista, još nije video izmenjenu optužnicu, a u izjavi za B92 kaže da je promena kvalifikacija bila očekivana.

"Ta odluka mislim da je očekivana, cela javnost je shvatila, i laička i stručna javnost, da je to bila jedna pogrešna kvalifikacija, tako da tu se nije dogodilo ništa naročito čudno i neobično, mada ja mislim da je sadašnja kvalifikacija doneta na osnovu istih činjenica. Ne vidim da se činjenično stanje promenilo u nešto što bi sad tek dovelo do ovakve promene kvalifikacije. Takva kvalifikacija je mogla da bude postavljena odmah“, smatra Popović.

Da će se optužnica izmeniti bilo je jasno nakon ročišta od 17. februara kada je šestoro anarhista pušteno na slobodu nakon skoro pet i po meseci provedenih u pritvoru. Od njihovog hapšenja postoji snažan pritisak nevladinih organizaca da se oni puste a optužnica izmeni.

"Ja to ne bih zvao pritiskom. Ja mislim da je javnost, naročito stručna imala velikog uticaja na tu odluku suda odsnono njihovo saznanje o tome da su pogrešili i dobro je što su to ispravili“, kaže Popović

Pred Višim sudom u Beogradu sutra bi trebalo da se nastavi suđenje šestorici anarhista, ali advokat Popović očekuje odlaganje ročišta i novo saslušanje zbog promenjene optužnice.

Šestoro optuženih anarhista na sudu su negirali tvrdnje da su teroristi, a svoj potez ocenili kao izraz solidarnosti sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Za prvobitnu optužbu koja im se stavljala na teret - međunarodni terorizam - pretila im je kazna od tri do 15 godina zatvora, dok je za izazivanje opšte opasnosti kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: