Najskuplji sir na svetu

U Rezervatu "Zasavica" kod Sremske Mitrovice proizveden je sir od magarećeg mleka čija je cena 1.000 evra za kilogram.

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2010.

19:29

Default images

Najskuplji sir na svetu pravi se se isključivo po porudžbini, a posle predstavljanja na Sajmu tuzma stigla je prva porudžbina za pola kilograma specijaliteta posebnog ukusa. Kilogam ekskluzivnog proizvoda napravljenog od magarećeg mleka, nazvanog “Pule” po magrarećem maladunčetu, po ceni je potisnuo sir od mleka losa koji košta 500 dolara.

Za pravljenje kilograma sira čija je cena hiljadu evra nisu potrebni nikakvi posebni dodaci, kaže Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode “Zasavica”.

"Nije ga nikada niko pravio zato što je malo mlečne masti u njemu i zato što je za jedan kilogram potrebno 25 litara mleka, onda shodno tome, po ceni mleka koja je kod nas četrdeset evra litar, kilogram sira košta hiljadu evra. Mi smo želieli da imamo vrlo redak prizvod I tako privučemo posetioce prvo u prirodu a onda i da probaju proizvode od starih rasa“, objašnjava Simić.

Ovaj specijalitet sušen na dimu biće poslastica i nosiće epitet "najbolje iz Srbije“. Zbog malih količina mleka, proizvodiće se samo po porudžbini.

Na najvećoj farmi muznih magarica na Balkanu, u prirodnom rezervatu "Zasavica“ trenutno ima oko 100 jedinki rase Balkanski magarac. Za mužu magarica zadužena je Makedonka Miropa Krunić.

"Dolazim ujutru, u podne i uveče da muzem, tri puta dnevno. Ova velika daje litar ipo mleka, a ove male, koje su spulne, daju 200 grama mleka“, kaže Miropa Kunić.

Eksperimentišući sa magarećim mlekom, u rezervatu "Zasavica" od prošle godine proizvodi se pomada za lice, liker i sapun od mleka magarice.

Osim balkanskog magarca, čuvaju stare rase, Mangulicu i podolsko goveče. Odnedavno posetioci po prvi put u rezervatu "Zasavica“ mogu videti i dabra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: