Bratimljenje Beograda i Krfa

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik opštine Krf Sotiros Mikalef potpisali su Povelju o bratimljenju gradova.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

15:33

Default images

Ova povelja će omogućiti saradnju u oblasti privrede, turizma, sporta i obrazovanja. Nakon potpisivanja Povelje u Skupštini grada, gradonačelnik Đilas je rekao da je taj dokument dokaz bliske saradnje dva naroda i država koja je uspostavljenja u Prvom svetskom ratu kada je Krf bio domaćin srpskoj vojsci, Vladi ali i jednoj osnovnoj školi i Gimnaziji.

Đilas je podsetio da je na Krfu i takozvanoj Plavoj grobnici, u vodama oko tog grčkog ostrva, zauvek ostalo oko 10.000 srpskih vojnika i civila i izrazio spremnost gradskih vlasti Beograda da iz budžeta delimično pomognu održavanje 26 manjih grobalja i Spomen kosturnice koje sada finansiraju Grci.

Prema njegovim rečima, Srbija se često u svojoj istoriji loše odnosila prema ljudima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu otadžbine i sada se pruža prilika da se to ispravi.

On je najavio da će Krf uskoro posetiti delegacija Beograda i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika koji će obići spomenike srpskim vojnicima na tom ostrvu.

Krfski predsednik opštine Sotiros Mikalef je rekao da će Povelja biti samo polazna osnova za bliže povezivanje Krfa i Beograda u oblastima privrede i turizma.

Mikalef je, takođe, podsetio na veze Grčke i Srbije iz vremena Prvog svetskog rata i ocenio da su one neraskidive jer su prekaljene u zajedničkoj borbi za slobodu.

Gradonačelnik Krfa je zahvalio Đilasu na gostoprimstvu i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće. On je podržao evropski put Srbije i ocenio da srpski narod zaslužuje da krene tim putem.

Svečanosti potpisivanja Povelje u Skupštini grada prisustvovali su i predsednik skupštine Beograda Aleksandar Antić, pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović i predstavnici grčke delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: