Zagađenje faktor rizika za kancer

Aerozagađenje u Pančevu je faktor rizika za obolevanje od kancera, izjavila je lekarka gradskog Zavoda za javno zdravlje Tanja Todorović.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

18:30

Default images

I u Srbiji i u Južnobanatskom okrugu raste broj žena koje umiru od karcinoma pluća, rekla je ona povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji se obeležava danas. Neka istraživanja pokazuju da su izloženost azbestu, benzenu i pesticidima faktori rizika, ali se ne može sa sigurnošću reći u kojoj je meri zagađenje direktan uzrok tumora, dodala je Todorovićeva.

Od malignih bolesti u Južnobanatskom okrugu godišnje umre do 750 osoba, od čega samo u Pančevu oko 400, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pančevo.

"Prema broju stanovnika mi se, kao i Srbija, nalazimo u nezavidnom položaju. Imamo visoke stope i obolelih i umrlih od karcinoma grlića materice", upozorila je ona.

Navela je da građani ovog dela Banata najčešće obolevaju od karcinoma pluća, debelog creva, dojke i grlića materice.

Bolja informisanost stanovništva o određenim faktorima rizika pojave tumora, promena navika, češća upotreba skrining testova i rano otkrivanje bolesti uticalo bi na smanjenje broja obolelih, zaključila je dr Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: