Hrvatski fakuteti neće "Bolonju"

Sve više fakulteta u Hrvatskoj smatra da bolonjski sistem studiranja nije najbolje rešenje i razmatra mogućnost vraćanja tradicionalnom načinu učenja.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

01:27

Default images

Bolonjski proces bila je nužna formalna promena kako bi naše diplome postale uporedive s evropskim, ali je izazvao "dosta zbrke jer odstupa od dosadašnje tradicije i očekivanja domaćeg tržišta", rekao je saradnik Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu psiholog prof. dr. Damir Ljubotina, a prenosi "Jutarnji list".

Ističući da su "dosadašnja istraživanja pokazala da je novi sistem usporio napredovanje studenata" i da je uvedena dodatna birokratska procedura, koja je smanjila opštu efikasnost studiranja i znatno produžila trajanje studija, on je zaključio da je model jedinstvenog petogodišnjeg studiranja bolji od bolonjskog.

Po završetku prvog stepena studija, kako je pokazala anketa sprovođena tokom 2008. i 2009. godine, stečenim znanjem i osposobljenošću za posao nisu zadovoljni ni studenti ni njihovi budući poslodavci.

Prosečna ocena kojom je 1.720 studenata sa 22 zagrebačka fakulteta ocenilo sopstvenu osposobljenost za rad u struci iznosi svega 2,82, dok je isto to znanje ocenjeno ocenom 3,45 u pogledu osposobljenosti za dalje studiranje i upis drugog stepena po Bolonji.

Sve je više i profesora na fakultetima koji smatraju da je uvođenjem Bolonje nastava postala lošija, pokazala je anketa koju je Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu sproveo među nastavnicima, a čiji se rezultati upravo obrađuju.

Za razliku od 2006./2007. kada je svega 13 posto nastavnika reklo kako je nakon uvođenja Bolonje nastava lošija, danas je takvih čak 37,6 posto.

Neposredno posle političke odluke da Bolonja ide u primenu na svim fakultetima, 24,7 odsto nastavnika se izjasnilo da je nastava time poboljšana, ali takvo mišljenje danas ima samo 17 odsto.

"Kritike bolonjskom procesu glasne su i unutar EU, što ukazuje da taj model nigde nije zaživeo kako treba. Kod nas je pozitivno to što smo razvili sistem upravljanja kvalitetom, uspostavili smo dijagnostiku, ali ne i terapiju", rekao je Ljubotina.

Podsećajući da je Tojota nedavno odlučila da povuče dva miliona vozila jer su uočili pogrešku, Ljubotinja je rekao "I mi smo uočili grešku, ali nemamo rešenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: