Grčka: Protest poljoprivrednika

Grčki zemljoradnici prekinuli su blokadu glavnog grčko-bugarskog graničnog prelaza posle susreta sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

13:34

Default images

Saobraćaj je ponovo uspostavljen poopodne na prelazu Promahonas gde kilometarske kolone kamiona čekaju sa obe strane granice. U ostatku zemlje poljoprivrednici i dalje drže blokade na oko dvadeset mesta posle odbijanja Vlade da im ispuni zahteve za finansijsku pomoć.

Grčki ratari su odlučili da obustave blokadu granice sa Bugarskom u znaku "dobre volje" posle razgovora jedne njihove devetočlane delegacije sa Borisovim na bugarskoj teritoriji, prenela je grčka agencija Ana.

Rekli su da će noćas odlučiti da li će ponovo blokirati tu granicu.

Borisov je u utorak tražio od Evropske komisije da interveniše da bi se otvorio taj važan granični prelaz, i rekao da je slična blokada pre godinu dana koštala bugarske prevoznike 10 miliona evra.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je rekao u Skupštini da Grčka ne može da pruži finansijsku pomoć koju ratari sporadično traže i da bi to bilo "kriminalno" za grčki narod.

"U trenutku kada zemlja prolazi kroz krizu, blokade puteva kvare sliku zemlje", rekao je Papandreu i pozvao poljoprivrednike na razgovore s vladom od ponedeljka.

Ostali granični prelaze, sa Albanijom, Makedonijom, Turskom i drugi prelaz s Bugarskom, takođe su povremeno blokirani. U blokadi koja traje od nedelje, poljoprvrednici koriste više od hiljadu traktora.

Oni traže da im vlada uputi hitnu finansijsku pomoć za najvažnije proizvode - maslinovo ulje, voće i brašno - čije cene su znatno pale.

Socijalistička vlada saopštila je juče nakon sastanka ministara da neće popustiti pred zahtevima poljoprivrednika i pozvala ih na dijalog o budućnosti tog sektora.

Ministarka za poljoprivredni razvoj Katerina Bacelis izjavila je za radio Fleš da bi dodatno davanje dovelo do problema i ekonomske neravnoteže.

Protest koji je usporio saobraćaj na glavnoj drumskoj liniji koja ide sa severa na jug, organizuju sindikalci iz desničarske i komunističke opozicije. Oni su i prethodnih godina bili na čelu sličnih manifestacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: