Kuzmanović: Razumem Tadića

Predsednik RS Rajko Kuzmanović kaže da poziv predstavnicima Kosova da prisustvuju inauguraciji Ive Josipovića neće doprineti boljim odnosima Hrvatske i Srbije.

Izvor: Beta, Nezavisne novine

Četvrtak, 21.01.2010.

12:26

Default images

"Naročito kada se imaju u vidu nedavna poseta predsednika Stjepana Mesića Prištini i izjave koje je tamo davao. Zbog toga je sasvim razumljiva namera predsednika Borisa Tadića da ne dođe u Zagreb ukoliko dolazi predstavnik secesionističkog Kosova. Mi u RS to u potpunosti shvatamo", rekao je Kuzmanović za banjalučke "Nezavisne novine".

On smatra da zaostrašavanje odnosa između Beograda i Zagreba nikome nije u interesu i da to shvataju i Tadić i Josipović.

"U tom smislu treba da deluju i predstavnici BiH kada budu razmatrali odluku o prisustvu na inauguraciji. Mislim da se treba ponašati politički racionalno, vodeći računa da nepotrebno ne zaoštravamo odnose ni sa Srbijom ni sa Hrvatskom", rekao je predsednik RS.

Govoreći o eventualnom raspisivanju referenduma u RS o odluci visokog predstavnika da produži mandat stranim sudijama i tužiocima, Kuzmanović je poručio da bi on bio "samo odgovor i reakcija na pravno i političko nasilje koje godinama trpimo".

"Smatramo da je došlo vreme da to prestane... Nije referendum problem u RS i BiH, već činjenica da ovo nije istinski slobodna i demokratska zemlja, nego međunarodni protektorat, pa se referendumu kao demokratskoj formi uglavnom protive stranci", istakao je on.

Predsednik RS još smatra da bi razgovore o ustavnim promenama u BiH trebalo odložiti posle izbora, zakazanih za oktobar, kako bi se u mirnijoj političkoj atmosferi postigao dogovor o promeni Ustava BiH.

Kuzmanović je poručio da se najavljeni sastanak političkih lidera iz BiH u Madridu, na kojem bi se razgovaralo o ustavnim reformama, ne može nazvati nastavkom "butmirskog procesa", jer je za RS taj proces završen.

On, međutim, smatra da bi predstavnici RS trebalo da odu na taj sastanak i iznesu svoje stavove, jer bi, u protivnom, mogli da budu optuženi za opstrukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: