"Svetska baština Srbije"

U Narodnom muzeju u Beogradu promovisana je knjiga "Svetska baština Srbije", u kojoj su prvi put predstavljeni spomenici kulture u Srbiji sa Uneskove liste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

15:51

Default images

Ministar kulture Nebojša Bradić ocenio je na promociji knjige "Svetska baština Srbije" da je potencijal Srbije u njenoj kulturnoj baštini. On je naglasio da knjiga može znatno da doprinese promeni slike o Srbiji u svetu, ali i da se svetu putem nje predstave kultura, umetnost i identitet srpskog naroda.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović Lončarski rekla je da je na Uneskovoj listi sa teritorije Srbije 11 spomenika, od kojih četiri na teritoriji Kosova i Metohije, koji su upisani pod zajedničkim nazivom - srednjovekovni spomenici na Kosovu.

Ona je precizirala da je reč o manastirima Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica i o crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i dodala da su ti spomenici od 2006. godine upisani i na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti, što govori da su tim spomenicima potrebne posebne mere zaštite.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da kultura predstavlja jedno od najmoćnijih oružja u spoljnoj politici jedne zemlje i istakao da je pitanje kulturnog identiteta jedno od najvažnijih pitanja.

"Situacija je teška kada je reč o održavanju naših kulturnih svetinja, često su vršeni pokušaji kulturnog čišćenja, a najdrastičniji pokušaj je bio u martu 2004. godine kada je 35 svetinja oštećeno i spaljeno", podsetio je Jeremić.

On je naglasio da je postojala opasnost da se četiri spomenika sa Kosova i Metohije, koji su kulturno nasleđe Srbije, pripišu Kosovu i postanu njegovo kulturno nasleđe.

"Srbija je aktivnom, energičnom politikom i diplomatskim nastupom u samom Unesku sprečila da dođe do glasanja, tako da su ta četiri spomenika i dalje kulturno nasleđe Srbije", naglasio je Jeremić.

Jeremić je najavio da će Srbija 2011. godini biti domaćin sastanka šefova država jugoistočne Evrope o kulturnoj baštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: