Vlada naložila izvođenje rudara

Ministarstvo ekonomije Crne Gore naložilo je upravi Rudnika boksita da "bez odlaganja" iz svih jamskih prostorija izvede rudare koji protestuju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

17:02

Default images

Ministar ekonomije Branko Vujović i njegov pomoćnik Vladan Dubljević su saopštili da su uslovi u jami, u kojoj rudari protestuju već sedam dana, "takvi da ugrožavaju" život ljudi. Oni su precizirali da je hladno, veoma vlažno, nema struje i ventilacije i da nadire voda.

Zdravstveno stanje rudara Rudnika boksita je sve gore, izjavio je njihov predstavnik Ratko Batrićević, a u bolnici u Nikšiću su smeštena šestorica zbog upale pluća i hroničnog bronhitisa.

Batrićević je rekao da su rudari koji su zadržani na lečenju, počeli da odbijaju hranu u bolnici.

Kaže i da je stanje u jami "katastrofalno" , te da je među štrajkačima još "20 rudara sa upalom pluća koji odbijaju da prekinu protest".

Rudari traže nastavak proizvodnje u rudniku, isplatu četiri zaostale plate i redovnu isplatu budućih, precizne rokove za isplatu otpremnina onima koji napuštaju preduzeće, a traže i penzionisanje radnika koji su u Rudniku boksita proveli 30 i više godina.

Više od 1.500 radnika nikšićke Željezare, Duvanskog kombinata i Kombinata aluminijuma Podgorica okupilo se ispred jame rudnika u znak podrške rudarima, zahtevajući od nadležnih da što pre reše problem.

Oni su najavili proteste ispred zgrade Vlade u Podgorici ukoliko nadležni ne reše problem nikšićkih rudara u narednih "dan, dva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: