Otvorena izložba Paje Jovanovića

Centralni događaj obeležavanja 150 godina od rođenja slikara Paje Jovanovića je izložba njegovih najreprezentativnija dela, koja je otvorena u Galeriji SANU.

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2009.

23:58

Default images

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti je otvorena izložba slika Paje Jovanovića. Centralni događaj jubileja kojim se obeležava 150 godina od rođenja jednog od najuglednijih srpskih slikara, predstavlja najreprezentativnija Jovanovićeva dela, nastala u rasponu dužem od pet decenija.

97 najreprezentativnijih dela iz bogatog opusa Paje Jovanovića, među kojima su i ona koja šira publika nije često imala priliku da vidi, predstavlja sve segmente stvaralaštva ovog velikog slikara.

Postavka u Galeriji SANU podeljena je u četiri celine, odnosno ključne teme u Jovanovićevom radu kao što su motivi iz života balkanskih naroda, istorijske kompozicije, portreti i religiozno slikarstvo.

Izložba je ključni deo obeležavanja jubileja koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

"Možemo da kažemo da je 2009. bila godina jubileja Ljubica Marić, Milena Pavlović Barili i Paje Jovanović- tri velika imena srpske kulture koji u ovoj godini zaikružuju dobru priču. Jubileji su samo trenutak kada se vraćamo unazad da bi pogledali unapred. To je pitanje identiteta, preispitivanja vrednosti koje umetnik svojim delom nosi u određenom vremenu i prilika da to delo ponovo pročitamo u novom vremenu", rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Tatjana Cvjetičanin, direktorka Narodnog muzeja rekla je da je Paja Jovanović je nacionalni slikar po čuvenju, ali da je on, međutim, pripadao brojnim kulturama.

"On je istovremeno i srpski i evropski skliar i svojim delom potvrđuje tu dihotomiju, da je moguće biti sa tim različitim identitetima u sebi. Slikajući tradicionalne motive, on je uspeo da akademizmom naparvi nešto po ćemu njegovo delo ostaje zapisano ne samo u našim muzejima, galerijama nego uverena sam i u svetskim", reklaje Cvjetičaninova.

Izložba će biti otvorena u galeriji SANU do 21. februara 2010. godine, a tokom njenog trajanja biće organizovana predavanja, stručna vođenja, projekcije filmova kao i aktivnosti Narodnog muzeja koji je izložbu i realizovao.

Proslava jubileja Paje Jovanovića nastaviće se i tokom prve polovine naredne godine kada će u Galeriji matice srpske biti otvorena izložba "Žene u slikarstvu Paje Jovanovića", odnosno održan veliki naučni skup i objavljena dvotomna monografija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: