Evropa bez viza postala realnost

Bezvizni režim za zemlje EU stupio je na snagu. Pedeset odabranih građana je o trošku države, bez viza, doputovalo u Brisel.

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.12.2009.

00:14

Default images

Građani Srbije sa crvenim pasošem od ponoći, posle skoro 20 godina, mogu bez viza da putuju u zemlje Evropske unije, izuzev u Veliku Britaniju i Irsku. Od danas vize nisu potrebne za 25 evropskih zemalja koje čine šengenski prostor, kao i za još četiri zemlje koje primenjuju šengenska pravila. Sa pasošima Srbije neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar.

Prva grupa od 50 građana Srbije sinoć je u minut iza ponoći u pratnji potpredsednika Vlade Božidara Đelića otputovala u Brisel, čime je zvanično obeležen ulazak na belu šengensku listu.

Kako je Božidar Đelić rekao za B92, građani su na briselski aerodrom sleteli u 2.40 i pasošku kontrolu prošli su bez ikakvih problema.
Božidar Ðeliæ na beogradsko aerodromu (Tanjug)
Građane Srbije je dočekao ministar za imigracije predsedavajuće EU, Švedske, Tobijas Bilstrom.

Poželevši dobrodošlicu gostima iz Srbije, Bilstrom je, prema Đelićevim rečima, poručio da ukidanje viza treba da bude još jedan dokaz da se Srbija približava EU i da Srbiju što pre očekuje unutar Unije.

Đelić kaže i da su njegovi saputnici – 50 učesnika projekta "Evropa za sve", koji su izabrani zato što su na neki poseban način zadužili svoju zajednicu – bili vidno uzbuđeni zbog puta u Brisel.

“Pa, niko nije spavao ni minut u avionu. To su ljudi koji su prvi put uzeli avion i bili su veoma uzbuđeni. Onda kada smo stigli u hotel bukvalno se nije ni spavalo, do sada smo spavali jedno tri i po sata”, kaže Đelić.

Građani Srbije su tokom prepodneva posetiti Evropski parlament. Predsednik parlamenta Jerži Buzek poručio im je da ovim činom "učestvuju u stvaranju istorije".

Buzek se državljanima Srbije obratio video-porukom, poželeo im dobrodošlicu i naglasio da "bez solidarnosti nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema boljitka".

Sa državljanima Srbije je razgovarala i potpredsednica evropskog parlamenta Silvana Koh Merin. Sastanku su prisustvovali i izvestiteljka za viznu liberalizaciju Tanja Fajon i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Takođe, predviđena je poseta Evropskoj komisiji.

“Interesanto je da ćemo u onom momentu kada bude zasedala Vlada Republike Srbije i odlučivala o daljim važnim koracima, biti sa starim poznanicima i prijateljem Olijem Renom, koji će nas dočekati u Evropskoj komisiji”, rekao je Đelić koji ipak nije želeo da kaže kakav se ishod današnje sednice Vlade očekuje.

“Mi moramo vući dobro promišljene poteze, takav će biti i onaj o kome će se Vlada izjasniti upravo danas”, poručio je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije.

Građani koji do sada nikada nisu bili u Evropskoj uniji, osim glavnog grada Belgije posetiće i Rim, Berlin i Pariz.
Sreæan put graðanima Srbije poželeo je francuski ambasador Žan Fransoa Teral (Tanjug)
Prvim putnicima koji su bez viza iz Srbije krenuli put Evrope, srećan put na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, poželeo je ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral.

Putnike su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla osim francuskog ambasadora ispratili ambasadori zemalja domaćina.

Ambasador Italije Armando Varikio zadovoljan je što će Rim biti jedna od destinacija učesnika ovog projekta.

"Vrlo mi je drago što ćete biti u Rimu ovog ponedeljka, tamo vas svi iščekuju, a jutros sam primetio jednu lepu stvar: više nikoga nije bilo u redovima pred italijanskom ambasadom, što je dobar znak", ocenio je on.

Predstavnik ambasade Nemačke, Hans Urlik Zurnek, poželeo je putnicima ugodan boravak u njegovoj zemlji.

"Vlada Republike Nemačke je srećna što je pomogla ovaj projekat i što je Srbija uspela da ispuni mnoge teške prepreke na ovom teškom putu. Vrlo vam zavidim što ćete pred sam Božić biti u Berlinu na čuvenoj pijaci Žanal Mar i ja bih jako voleo da budem tamo sa vama", poručio je on.

Za izbor učesnika postojala su samo dva kriterijuma: da nikada pre nisu bili u nekoj zemlji Evropske unije i da su na neki poseban način zadužili svoju zajednicu. Među putnicima su se tako našli humanitarni radnici, studenti sa zapaženim rezultatima na međunarodnim takmičenjima, lekari, policajci, vatrogasci.

Putovanje će trajati sedam dana, a za to vreme putnici će, osim evropskh institucija, moći da vide znamenitosti svake od zemalja domaćina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: