Tadić: Najbolja politika razvoja

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je politika razvoja najbolja socijalna politika.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

13:42

Default images

Tadić je, govoreći na kongresu Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, rekao da stranke socijaldemokratske orijentacije u Srbiji moraju voditi računa o najugroženijim slojevima stanovništva, ali i o stabilnosti i finansijskoj održivosti države.

"Stranke koje nastaju sebi treba da postave pitanje koja im je svrha. SDP mora biti usmerena ka onom delu našeg stanovništva koje pogađaju najteži socijalni problemi. DS u tom smislu smatra SDP sebi najbližom, sestrinskom strankom", rekao je Tadić.

Obe stranke, prema njegovim rečima, pokušavaju da odgovore na izazove epohe, na koje evropske stranke levog centra nisu uspele da dovoljno efikasno odgovore.

"Mi koji se nalazimo levo od centra imamo obavezu da u mesecima i godinama koje dolaze usmerimo sve svoje aktivnosti ka onom delu našeg stanovništva kome je potrebna najveća pomoć", rekao je Tadić.

"Međutim, najbolja socijalna politika je politika razvoja i rasta. Socijalna politika koja je orijentisana na zahvatanje budžetskih sredstava nije dugog veka", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, oni koji u Srbiji tražeći rešenje svojih problema blokiraju železničke pruge imaju pravo da se bore za ono što su zaradili, ali ne i da time sprečavaju druge da zarađuju.

"Nije ideja da zarađujete svoju platu tako što ćete drugima uskratiti pravo na platu. Vlasnici preduzeća imaju posebnu socijalnu odgovornost. Oni koji ne pokazuju socijalnu odgovornost nisu ni zaslužili da budu vlasnici preduzeća, a država ima obavezu da ih prisili da isplate plate", rekao je Tadić.

Država, kako je objasnio, ne može izdvajanjima iz budžeta jednokratno rešavati probleme svih socijalno ugroženih građana, ali probleme onih kojima je najteže dugoročno rešava investirajući u razvoj i infrastrukturu.

"Svaka investicija i zaduženje koji obezbeđuju razvoj su moralni i opravdani", zaključio je Tadić i poručio da u tom smislu stranke vladajuće koalicije imaju punu socijalnu odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: