Velika šteta od piraterije

Vlada u Srbiji je u 2008. zbog piraterije izgubila oko 99 miliona dolara prihoda, ocenila je kompanija "Majkrosoft" povodom Dana zaštite autorskih prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

20:02

Default images

Taj dan se danas, drugu godinu za redom, obeležava u celom svetu. Oko 40 odsto svih personalnih računara u svetu radi pomoću ilegalnog softvera, navodi se u saopštenju najvećeg svetskog proizvođača softvera, u kojem se kaže da najveću štetu od nelegalnog softvera imaju pre svega korisnici, kompanije ali i države, pre svega kroz gubitak prihoda.

Osim materijalnih posledica, softverska piraterija otežava ulazak Srbije u Evropsku uniju, Svetsku trgovinsku organizaciju i podstiče razvoj organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Vladan Đurić, menadžer za borbu protiv piraterije u kompaniji Majkrosoft, ističe da je pirateriju vrlo teško kontrolisati, ali da se država sve više uključuje i raznim metodama uspeva da se bori protiv ljudi koji zloupotrebljavaju nečiju intelektualnu svojinu, jer softver, muzika i film to jesu.

Inspektori Poreske uprave će uskoro započeti novu seriju specijalnog treninga na kom će biti obučeni kako da prepoznaju softversku pirateriju i efikasno primene Zakon o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Ovaj zakon tretira softversku pirateriju kao ozbiljan privredni prekršaj, po prirodi prestupa sličan utaji poreza.

Stoga je za proveru legalnosti softvera u posedu pravnih lica zadužena Poreska uprava, čiji inspektori od početka 2008. godine efektivno primenjuju zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: